Archívum


Kedves Olvasónk, 

most betekintést nyerhetsz az elmúlt évek élményeibe, melyeket a teljesség igénye nélkül mutatunk be beszámolóink alapján.

Jó szórakozást kívánunk!

Breki hétvége a Vértesben

Gimis hittancsoportunk, a Breki egy kötetlen közösségépítő hétvégét töltött a Vértesben, volt szentmise, kirándulás, élményfürdőzés, sütögetés-grillezés, beszélgetés, borozgatás, közös főzés… Remekül éreztük magunkat! 🙂

Fáklyás keresztút a majorban

Közel 70 fő vett részt hagyományosan megrendezésre kerülő fáklyás keresztutunkon egy márciusi szombaton. Egy igazán meghitt, bensőséges alkalom volt!

Nagyböjti lelki nap

Egy napsütéses, márciusi hétvégén került megrendezésre lelki napunk, ahol az igen szép létszámú résztvevőink a sok vidám játék és izgalmas program mellett lélekben is töltekezhetett, csoportonként beszélgettünk, gitáros imaalkalmon vettünk részt, valamint keresztutat is jártunk. Nagyon szép élmény volt! 🙂

Alsós-felsős farsangi közösségi nap

Vidám, februári alkalmunkon gyűltünk össze szép számmal, hogy közösen részt vegyünk különféle, változatos programokon, például a Majorfoglaló vetélkedőn, zenés-táncos mulatságon, sok-sok izgalmas játékon és a bőséges uzsonnán. Nagyon jól éreztük magunkat! 🙂

Fiatal felnőttek karácsonyi kirándulása Dobogókőn

Csapatunk ezúttal kirándulni indult, bár most sem minden gasztronómiai hátsó szándék nélkül. December 30-án reggel, remek kirándulóidőben indultunk  Dobogókő irányába. Felfedeztük a Zsivány-sziklákat, megcsodáltuk a panorámát, nem sokkal később a turistaház teraszán ücsörögtünk a gőzölgő tálak társaságában, majd levezetésképpen még végigjártuk a Thirring-körutat is.

Remek volt! 🙂

Lelkinap fiataloknak – az örömről!

László atya és Fábry Kornél atya közös szervezésében valósult meg ez az adventi, fiataloknak szóló lelkinap, melynek témája az öröm, annak gátjainak felismerése és az azoktól való megszabadulás, a remény és az Eukarisztia volt. Nagy létszámú csapatunk testi-lelki töltekezését előadások, beszélgetések, gyónási lehetőség, pizzázás és szentségimádás támogatta, mely utóbbi fényét a Majorchestra zenei szolgálata emelte.

img_20161210_155952

 

Hittanos karácsonyváró alkalmunkról

Egy decemberi hétvégén szép számmal összegyűltünk, hogy testben-lélekben készüljünk a közelgő ünnepre. Jó hangulatú eseményünk programját sok-sok játék, izgalmas ügyességi feladatok, szabadulós szoba, kvíz, beszélgetés, korosztályok szerint elkülönített csoportokban lelki töltekezés, filmnézés, közös, gitáros imaalkalom, uzsonna, kézműves és forrócsokizás alkotta.

Igen jól éreztük magunkat egymás és a Jóisten társaságában! 🙂

Bowlingozás – rendhagyó #builders alkalom

Novemberben egy különleges hittanos alkalom keretében a 6-7. osztályosok csapata, a #builders egy remek közös bowlingozáson vett részt – nagyon jól éreztük magunkat! 🙂

Liba az esőben – a fiatal felnőttek csoportjának programjáról

Idén újszerű csapatprogramon, a Márton-napi Libafesztiválon vettek részt a rendre csütörtök este fél 8-kor találkozó fiatal felnőttek hittancsoportjának tagjai a Szentendrei Skanzenben.

Készítettünk libás szelfit, mártottunk libás gyertyát, részleteiben tanulmányoztuk a szélmalmok működését, láttunk számos nótázó legényeket és leányokat, zavarba hoztunk egy jósnőt, és végül megtekintettük az undi hagyományőrzők műsorát. (Félreértések elkerülése végett: a hagyományőrzők nem voltak undik, ellenben Und községből érkeztek.)

A napot pompás sült libacombbal koronáztuk a Jászárokszállási fogadóban, végül kipróbáltuk a skanzen külön bejáratú nosztalgiavonatát.

Remek nap volt! 🙂

Őszi Breki lelkigyakorlat a Mátrában

Gimnazista csoportunk novemberben Mátraházán, gyönyörű környezetben töltött néhány napot, hogy szép közösségi élményekben és lelkiekben is gazdagodjon. Többek között imaalkalmak, beszélgetések, tanúságtételek, szentmise valamint kis kirándulás során nyílt lehetőségünk önmagunkkal, egymással és a Jóistennel találkozni.

“Jobb aligha lehetett volna”

“Fantasztikus volt”

“Olyan jó volt hátrahagyni minden hétköznapi gondot és egy kicsit gondolkodni. Egyszerre volt jó alkalom hogy egyedül legyek és hogy egy ilyen elképesztő társasággal tölthessek időt.”

“Zseniális volt, nagggyon élveztem.”

“Olyan volt mintha megállt volna az idő

Körte közösségépítő hétvége Pilismaróton

A bérmálkozásra készülő “Körte” csoporttal Pilismaróton töltöttünk egy hétvégét. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat játszottunk, zenéltünk, főztünk, sütöttünk, kirándultunk, és még egy kis lelki töltekezésre is volt lehetőségünk. Az együtt töltött 3 napot gitáros szentmisével zártuk, természetesen csak egy nagyon rövid időre búcsúztunk el egymástól 🙂

Nagyon köszönöm mindenkinek aki eljött, azt hiszem mindannyiunknak nagy élmény volt!
Ágó

Hittantábor 2016 – kisfilm

Tábori élményeinket egy rövid kisfilmben foglaltuk össze, érdemes megtekinteni!

Idei, az ötödik általunk szervezett Hittantáborunk sok, szép élmény szerzésére biztosított lehetőséget, hogy testben és lélekben egyaránt gazdagodhassunk. Kiváló társaságban, jó hangulatban és változatos programok között töltöttük el ezt a néhány tartalmas napot, hogy új barátokkal, felejthetetlen emlékekkel gazdagodva térjünk haza, és mindezek mellett a Jóistenhez is közelebb kerülhettünk, Róla személyes tapasztalatokat szerezhettünk.

Közösségi nap & Hittantábor utótalálkozó

Ezen a szép, őszi szombaton igen szép számban gyűltünk össze vidám eseményünkre, melynek programjában dicsőítés, kvíz, uzsonna, igen izgalmas nyomozós játék, vetítés és még sok-sok játék is szerepelt.

Jó lehetőség volt találkozni egymással és egy picit a Jóistennel! 🙂

Évindító plébániai nap & hittanos kirándulás

Szeptember 24-én, egy napsütéses őszi hétvégén a hittanosok csapata (a ministránsokkal és a Majorchestrával karöltve) egy kisebb kirándulásra indult, mely során haladtuk a Remete szurdokban, megcsodáltuk a Remete-barlangot és a szép kilátást is.

A nagykovácsi kastélyparkba érkezvén csatlakoztunk be a minden korosztályt és közösséget tekintve közös, plébániai naphoz, ahol a változatos programot szentmise, bográcsozás, számháború, kézműves foglalkozások és különféle sportok, játékok alkották. Nagyon jól éreztük magunkat! 🙂

Lendületben csoportjaink!

Számos rendhagyó, színes közösségi programmal indították az évet a Városmajori Hittanos Közösség hittanos csoportjai. A 6-7. osztályosok és a Körték, a 2 év múlva esedékes bérmálkozásra készülők csapata palacsintázós, játékos alkalmakkal nyitották meg az új tanévet, míg a Breki, a gimis fiatalok közössége az első alkalommal az Aquaworldbe látogatott el, majd egy héttel később grillpartira került sor.

Most szeptembertől is számos új tag csatlakozott csoportjainkhoz – legyél Te is köztük, vidám, nyitott közösségeink nagy szeretettel várnak! További részletek ide kattintva érhetők el.

img_5841-002

Fiatalok a keresztény Európáért

fiatalkereu

A “Fiatalok a keresztény Európáért” margitszigeti találkozón, melyen hittanos közösségünk fiataljai is képviselték magukat, Palánki Ferenc püspök atya mutatott be szentmisét, azt követően Böjte Csaba testvér előadása került sorra. A programot közös éneklés, dicsőítés és szendvicsebéd is színesítette.

Részletes beszámoló a Magyar Kurír honlapján olvasható, érdemes felkeresni!

“Zsírkirály a Hittantábor!”

DSCN0904-001

Idei, az ötödik általunk szervezett Hittantáborunk sok, szép élmény szerzésére biztosított lehetőséget, hogy testben és lélekben egyaránt gazdagodhassunk. Kiváló társaságban, jó hangulatban és változatos programok között töltöttük el ezt a néhány tartalmas napot, hogy új barátokkal, felejthetetlen emlékekkel gazdagodva térjünk haza, és mindezek mellett a Jóistenhez is közelebb kerülhettünk, Róla személyes tapasztalatokat szerezhettünk.

Hétfő reggeli találkozónkat követően került sor nyitómisénkre, ahol fény derült arra, hogy a táborunk során régésznek állunk és felfedezzük a Szentföldet! Vonatos és különbuszos utazás után elfoglaltuk a két éve épült, barátságos és tiszta szállásunkat Patakon.

A délutáni program ismerkedős játékokból, métából, különféle választható sportlehetőségekből, uzsonnából és csoportbeszélgetésekből állt. Finom és bőséges meleg vacsoránkat a nap zárásaként Asterix és Obelix vezette játékok, tábortűz és esti mesék követték.

DSCN1020

A keddi napon, Drégely vára felé vettük az irányt különbuszunkkal. Kis kirándulásunkat izgalmas állomások, szentmise, beszélgetések, ebéd és izgalmas számháború tarkították.

Hazaérve meguzsonnáztunk, és egy kis pihenőt tartottunk, majd különféle, szabadon választható műhelyprogramokon vehettek részt az érdeklődők, mint például videókészítés, óriás buborékfújás, nemezelés, társasjátékok, elsősegélynyújtás stb. Napunk meleg vacsorával és igen vidám pizsipartival zárult.

A harmadik napon a váci strandfürdőbe indultunk! A fürdőzős programot színesítette tízórai mellett egy fagyizás is.

Különbuszunkkal hazaérve sziesztáztunk egy rövidet, majd kalmárjátékon, szentmisén és csoportbeszélgetéseken vettünk részt. Ezen nap “lelki kerete” a mindennapi örömök észrevételére biztatott. A meleg vacsorát később egy dicsőítő imaalkalom követte, mely sokakban kiemelkedően szép élményként maradt meg.

DSCN0778

Csütörtökön is egy napsütéses napra ébredtünk! Reggelinket követően csoportbeszélgetésre és szentmisére került sor, ezen a napon a célunk a Jóisten szeretetének és gondoskodásának közvetítése volt.

Délelőtt tízórai és egy vidám akadályverseny alkotta a programot. Meleg ebédünket egy kisebb pihenő majd beszélgetős műhelyprogram követte (számos témalehetőség közül lehetett egyénileg választani), majd sport és kézművesprogram következett. Napunkat vacsora, egy taizéi énekekkel “fűszerezett” keresztút és filmnézés zárta le, hiszen résztvevőink nem is sejtették, hogy egy izgalmas éjszakai túra vár még rájuk…

DSCN0858

Az ötödik napot néma reggelivel kezdtük (lényege, hogy nem lehet beszélni és magadnak ételt készíteni), a folytatásban vizes akadályverseny illetve egy izgalmas vetélkedő és meleg ebéd következett.

Délután batikolás, csoportbeszélgetés és hálaadó szentmise alkotta a programot, mindemellett lehetőséget adtunk a táborozóknak produkciókkal készülniük az estére, hiszen vacsora után került megrendezésre, búcsúestünk keretében a nagy, tábori Ki mit tud?, majd vicces feladatokkal tarkított, zenés-táncos mulatság vette kezdetét.

Nagyon hálásak vagyunk a lelkes résztvevőiért, odaadó szervezőinkért és mindenkiért, aki közreműködött abban, hogy egy ilyen csodálatos hetet tölthettünk együtt!

Bízunk benne, hogy nem csak jövőre, ugyanitt, hanem évközi programjainkon, illetve heti rendszerességű hittanos alkalmainkon is találkozunk!

Beni

A hatodik Napközis tábor!

IMG_8718

Idén immár hatodik alkalommal került megrendezésre Napközis táborunk, hagyományosan a nyári szünet első napjaiban, ezzel és a jelképes táborozási költséggel is segítséget nyújtva a szülőknek.

A vidámságról sok-sok játék, különféle sport és kézműves lehetőségek és olyan izgalmas programok gondoskodtak, mint például akadályverseny, kalmárjáték vagy számháború. A sok, szép közösségi élmény mellett a lelki épülésünkre is nagy hangsúlyt fektettünk, beszélgetések, filmnézések, állomásos feladatok és kreatív foglalkozások is tarkították színes programunkat.

Közel 70 táborozónk testben és lélekben egyaránt töltekezhetett, jó társaságban, jó hangulatban tölthettük el ezt a néhány napot, és sok szép emléket szerezhettünk.

Köszönjük nyitott résztvevőinknek, odaadó szervezőinknek!

Fiatalok bérmálkoztak plébániánkon

Májusban Székely János püspök atya 23 fiatalt bérmált meg, köztük szép számmal a Brekik remek csapatának tagjait, akik két éven át készültek erre az alkalomra.

IMG_20160521_213400

Bérmálkozásra készültünk – a Breki csapatról

img_5841-002

Idén májusban ismét ellátogatott plébániánkra Székely János püspök atya, hogy kiszolgáltassa a bérmálás szentségét 28, arra készülő személynek. Prédikációjában három tényező, a rendszeres, személyes imaélet, a szentségekben való gyakori részesülés és a szolgálat fontosságát emelte ki, melyek nem csupán támaszként szolgálhatnak életünkben, hanem pillérei is lehetnek az Isten felé vezető hídnak. Mindemellett hálát adott a Szentlélek bőséges ajándékaiért és az elköteleződött fiatalokért.

A bérmálkozók jelentős hányadát adták a már két éve erre hangolódó gimnazista hittancsoportunk, a Breki tagjai. Hogy hogyan is várták ők ezt az alkalmat?

2014 tavaszán, a már lassan öt éve fennálló, és a Hittanos Gárda tagjai, Riesz Doma és Beni által kísért, kamasz korosztályú hittanos csapatok összeolvadtak, hogy útjukat közösen folytassák az elkövetkezendő időben. Koncepciónk egyszerű volt: ahogy közeledünk egymáshoz, úgy közeledjünk a Jóistenhez.

Ennek tükrében nem csak a testi-lelki töltekezés, épülés fényében szervezett, heti rendszerességű találkozóinkon fektettünk nagy hangsúlyt a közösségépítésre, hanem gyakran szerveztünk rendhagyó programokat is, voltunk sokat kirándulni, többször paintballozni, bowlingozni, szabadulós szobából kijutni, kerékpározni, sütögetni, filmet nézni, jártunk aquaparkban, de voltunk már többször együtt több napot Gárdonyban, a Balatonnál, Esztergomban, Velencén és Dömösön is.

Valamint kiemelkedő fontosságúnak tartottuk a lelkiekben való gazdagodást is, gyakran tartottunk imaalkalmakat, voltunk több napos, karizmatikus szellemiségű lelkigyakorlaton Válon, és a bérmálkozás eseményét is (többek között) egy lelkinap előzte meg.

Szolgálatból sem volt hiány, mindenki lelkesen és felelősségteljesen kivette a részét hagyományos Napközis táboraink lebonyolításában, de sokan a Hittanos Gárda tagjaként koordinálják a városmajori hittanos közösség életét.

Miben is más ez a közösség, mint egy hagyományos baráti társaság?

A világ számos területén érzékelhetjük, hogy az egyéni érdekek dominálnak, gyakran megkeserítve ezzel a mi hétköznapjainkat is. Mi, hittanos vezetők arra gondoltunk, hogy kialakítunk egy jó értelemben vett „burkot”, egy elfogadó, megtartó közösséget, ahol a feltétel nélküli szeretet a meghatározó, és mindennek középpontjába a Jóistent helyezzük.

Ennek az élő példája a Breki csapat is, ahol, bár kivétel nélkül igen értékes emberek a tagjaink, nem a jó tulajdonságaiért, tehetségeiért szeretjük a másikat, hanem csak pusztán azért, mert van. Ahol azt gondolom, hogy mindnyájunk közösségben tapasztalhatta meg az Isten közelségét, jóságát és irgalmát, ahol mély és felnőtt hitre tettünk szert. Ahol Róla személyes, valódi tapasztalatokat szereztünk. Ahol nem csupán jól éreztük magunkat, hanem csodálatos élményekben volt részünk, és életre szóló, igazi barátságokkal gazdagodtunk.

Az elmúlt évek sok-sok kegyelméért, a Jóisten végtelen szeretetéért és ezekért a fantasztikus emberekért hálát adva, várakozással tekintünk közös utunk következő állomásai felé!

Beni

Imaalkalom 5 éves évfordulónk alkalmából

Közösen adtunk hálát a Jóistennek az elmúlt évek csodálatos ajándékaiért.

IMG_20160416_110034

Öt évesek lettünk áprilisban – visszatekintés Doma tollából

img_5964 (1)

2011 tavaszán találkozott egy minden tekintetben vegyes, egymást csak valamennyire ismerő csapat fiatal a Torony emeleti termében, és megtartották első összejövetelüket. Ennek köszönhetően került megrendezésre az első hittanos programunk, melyet számtalan más esemény és rengeteg közös élmény követett.

Az eltelt öt év alatt többen közülünk a házasság útjára léptek, ketten papságra készülünk, és többen a vezetői csapat tagjai lettek a gyerekek közül, akiknek az első programjainkat szerveztük: közösségünk aktív, pezsgő életet él. Nagy hála van a szívünkben a közösségért, a kialakult szoros barátságokért, és a sok élményért, melyek során a sok „én”-ből „mi” lett.

Mindig törekedtünk és törekszünk arra, hogy a hittanos közösség a része legyen a plébánia nagyobb közösségének és kivegyük a részünket a plébánia életéből. Fontos számunkra a nyitottság mások felé, az elvárások nélküli el-, és befogadás. Végül korántsem utolsósorban fontos, hogy a hittanos közösség és programok szívében Krisztus áll. Őt szeretnénk megismertetni a gyerekekkel és fiatalokkal, Felé vezető lépéseket szeretnénk tenni, és mindezt változatos és sokszínű módon.

Hogy mi segített át minket a nehézségeken, mi pótolta számtalanszor a hiányosságainkat, felkészültségünket és profizmusunkat? Hogy miért érezzük sokan mindig kiváltságnak, hogy itt lehetünk, és miért jövünk össze, amikor csak tudunk? Egyszerűen csak szeretjük egymást, szeretünk együtt lenni és szeretjük azokat a gyerekeket, akik eljönnek közénk. Ez a szeretet és ez az ebből fakadó lelkesedés közösségünk fő összetartó ereje.

Ez az első kerekebb évforduló jó alkalom arra, hogy bocsánatot kérjünk minden alkalomért, amikor nem Krisztus tanítványaiként viselkedtünk. Ugyanakkor alkalom arra is, hogy mindenkinek köszönetet mondjuk, aki segítségével, bizalmával, barátságával vagy bármilyen módon támogatott minket! És alkalom arra is, hogy hálát adjunk Istennek és együtt örüljünk!

Doma

Dunaparti – bérmálkozói hétvége – 2016 április

12939126_1717079081837329_19843184_n

Április elején bérmálkozásra készülő csapatunk, a Breki a Dunakanyarban töltött egy hétvégét, szállásunk Dömösön volt. Alkalmunk során jókat beszélgettünk, társasoztunk, egy gyönyörű helyre, a Prédikálószékre kirándultunk, ezt követően Leányfalun, a termálfürdőben egy kicsit megpihentünk.

Igazán jó hangulatú, tartalmas hétvége volt, jól éreztük magunkat!:)

LelkiFröccs – felsős lelkinap és fáklyás keresztút – 2016 február

P1240696

Egy lelkinap unalmas, korszerűtlen, monoton és enyhén melankólikus hangulatú – kamaszként sokszor ezt gondoltam.

Ezt a hiedelmet szerettük volna megcáfolni változatos programokkal, beszélgetésekkel, tanúságtételekkel, közös imával, gyónási lehetőséggel, fáklyás keresztúttal, sok játékkal és finom enni-innivalókkal tarkított februári alkalmunkkal, hiszen az Istennel való találkozás mindig igen izgalmas! 🙂

Többek között olyan kérdésekre kerestük közösen a választ, hogy hol van, illetve mire jó az Isten? Hogyan lehet Vele találkozni? Mire hív engem, hogy lehetek az Ő eszköze? Kell-e félni az Istent? Beszűkíti-e a hit az életünket?

A szép számú, kamasz korosztályú résztvevőinktől olyan visszajelzések érkeztek, mint például “nagyon jó volt, hinnye :)”, “nagyon jól éreztem magam, nagyon élveztem”, “tök jó volt 🙂 :)” vagy “nagyon király volt”.

Hálásak vagyunk az Úrnak, hiszen “boldognak hirdet engem minden nemzedék, mert nagy dolgot cselekedett velem a Hatalmas, és szent az Ő neve” (Lk 1, 48-49)

Kalóz Kaland – februári felsős farsang – 2016 február

P1240565

Egy februári hétvégén kis csapatunk összegyűlt, hogy Feketeszakáll vezetésével megépítsük hajóinkat. A délután során sok izgalmas program, vidám játékok, finom enni-innivaló és jó hangulat várta a résztvevőket.

Lelkiparti – lelkigyakorlat bérmálkozóknak – 2016 január

IMG_5838

Plébániánk “Breki” nevű gimnazista hittanosokból álló csoportja Válon vett részt egy bérmálásra felkészítő lelkigyakorlaton egy januári hétvégén. A hétvégét Bartha Angéla SSS, Hummel János OCD és segítőik szervezték, és nagy segítségünkre volt a váli völgyben álló magányos lelkigyakorlatos ház tavakkal körülölelt szépsége.

A karizmatikus lelkiségű lelkigyakorlaton olyan témák kerültek terítékre, mint Isten személyes szeretete, szabadító ereje, az imádság és a Szentlélek személye és ajándéka állt. Rövid előadások, tanúságtételek, dicsőítések, szentmise, gyónás, csoportbeszélgetés, játékok és csendes imádság alkotta a dinamikus programot. A csapat odaadással és nagy lelkesedéssel, aktívan volt jelen.

Mindannyian – szervezők és résztvevők egyaránt – elmondhatjuk, hogy sok kegyelemmel, közösségélménnyel gazdagodva tértünk haza és Istentől megérintve, Róla valódi, személyes tapasztalatot szerezve. A résztvevők szerint: “Nagyon nagyon nagyon jó volt” és “Elmondhatatlanul jó volt, máris hiányoztok!” valamint “Nagggyyon kiraly volt az egész”.

Hálásan köszönjük a szervezőknek és a résztvevőknek, és egyúttal kérjük mindenki imáját a bérmálásukra készülő fiatalokért.

Karácsonyváró alkalmunkról – az év utolsó hittanos eseménye – 2015 december

 

P1240236

Egy decemberi hétvégén szép számban összegyűltünk, hogy közösen készüljünk a közelgő ünnepre.

Eseményünk során az interaktív lelki töltekezés, beszélgetések mellett kézműves, vidám játékok, videókészítés, izgalmas állomásos program, borítékozás és sok finom enni-innivaló is várta résztvevőinket.

Velencén töltöttek egy hétvégét a Brekik (bérmálkozók) – 2015 november

12207681_1030100377053539_1073654327_n

Az őszi szünetben Velencén töltöttünk el egy eseménydús hétvégét. Nagyon jól éreztük magunkat! 🙂

Az Aquaworldben jártak a Körték – 2015 október

12187647_1083314461679927_3638306098650518755_n

Az őszi szünetben a 7-8.-osok csapata az Aquaworldben járt.

Vár!kaland – októberi közösségi napunk – 2015 október

IMG_20151010_101006 (1)

Ezen a jó hangulatú napon egy izgalmas vetélkedő, sok játék, palacsintázás és némi lelki töltekezés biztosította a vidámságot és a találkozások, beszélgetések lehetőségét.

Nyitott Templomok Éjszakája – 2015 szeptemberIMG_20150919_171419-001

A Nyitott Templomok Éjszakája rendezvényből hagyományosan plébániánk is kivette részét, egy dicsőítéssel zárult a gitáros kórusnak köszönhetően.

Kis csapatunk a Tornyot is megmászta! 😉

Közös évindító kirándulásunkról – 2015 szeptember

P1230658

A plébánia különféle közösségei közösen nyitották meg az évet.

Mi egy kisebb kirándulás során áthaladtunk a Disznó-fertőn, megcsodáltuk a szép kilátást egy hegytetőről, de láttunk csillesort, egy turistaház romját és elfogyasztottuk a csúcs-csokikat is. Egy tó partjára érkezve találkoztunk a cserkészek csapatával, itt bográcsoztunk, játszottunk, számháborúztunk.

Nagyon jól éreztük magunkat! 🙂

Elbúcsúztattuk Gábor atyát – 2015 szeptember

IMG_20150831_195956-001

Hittantábor! – 2015 augusztus

IMG_4298

A Hittanos Gárda által szervezett negyedik, 2015-ös Hittantábor ismét igen vidámra és tartalmasra sikerült! 😉

Hittantáboraink nem csak új barátok és szép élmények gyűjtésére alkalmasak, hanem a „testi örömökön” túl a táborozók és a táboroztatók lelki épülését, töltekezését is szolgálja, így mindamellett, hogy igen jól érezzük magunkat, csodálatos Isten-élményekben is lehet részünk.

A folytatásban a táborunk eseményeiről számolunk be.

Hétfőn, kezdőmisénk után vonattal és a volánbusz járatával érkeztünk meg dél előtt nem sokkal szálláshelyünkre, a csendes környezetben fekvő, nagy kerttel rendelkező, frissen felújított és tágas szabadidőközpontba, mely Fehérvárcsurgón található.

Hamar egymásra hangolódtunk, a vidám ismerkedős játékok után elfogyasztottuk meleg ebédünket, melyet egy közeli vadászházból szállítottak táborunk helyszínére. Nem sokkal később elindultunk izgalmas számháborúnk helyszínére.

Ezt követően uzsonna, majd egy kis lelki töltekezés, csoportbeszélgetés következett. Később résztvevőink választhattak a kézműves és a sportprogramok közül.

Vacsoránk és a tisztálkodás után egy különleges “pizsamaparti” és meglepetés káplánavató zárta első napunkat.

IMG_4229

Kedden is egy élménydús napot zártunk! 🙂

Az ébresztőt, a reggeli bemelegítő színdarabot és a bőséges reggelinket követően útnak indultunk a közeli erdőbe, melyet egy rövid buszút után érhettünk el.

Szent Benedek nyomdokaiban tartottunk Monte Casino felé és még tovább. Kisebb kirándulásunk alatt a különféle, izgalmas állomások során igazi közösséggé formálódhattunk, megcsodálhattuk a kilátást és egy közeli barlangot, és elfogyasztottuk uzsonnánkat is.

Szintén a szabadban egy szentmisén vettünk részt, majd a közeli tó partján megebédeltünk.

Rövidesen hazaértünk, megpihentünk és felfrissültünk, majd pedig egy rendőrautó érkezett táborunk helyszínére, melynek felszerelését ki is próbálhattuk, és helyszíneltünk is. A meleg vacsorát fakultatív naplemente-nézés követte. Az estét egy meghitt taizéi imaóra zárta.

Szerdán, a reggeli zenés ébresztő, szentmise, színdarab és a reggeli után bérelt különbuszunkkal indultunk útnak Székesfehérvárra, ahol a strandon töltöttünk el több órát a különféle medencékben. Itt fogyasztottuk el tízórainkat és hideg ebédünket és uzsonnánkat is.

A délután folyamán még fagyiztunk egy nagyot, majd különbuszunkkal hazaérkezve megettük meleg vacsoránkat. Az este további részében egy hálaadó lelki töltekezésen vehettünk részt,  majd egy fakultatív tábortűz várt táborozóinkra.

IMG_4530

Táborunk csütörtöki napja is igen vidámra és változatosra sikerült.

A zenés ébresztőt, szentmisét, színdarabot és a reggelit követően ismét Székesfehérvárra indultunk bérelt különbuszunkkal.

Egy változatos városismereti vetélkedőn vettünk részt, különféle feladatokat lehetett megoldani és számos dolgot megkeresni. Mindeközben fagyiztunk és ebédeltünk.

Délután, a különleges kalmárjáték után hazaérkezve egy kicsit megpihentünk, később megvacsoráztunk.

A dicsőitő, vidám imát követően egy igen izgalmas éjszakai túra következett.

IMG_4525

Pénteki napunkon a néma reggelit követően  (melynek lényege, hogy nem szabad beszélni és magadnak ételt készíteni) egy remek vizes akadályversenyre került sor, majd következett a meleg ebéd.

A délután folyamán lelkileg töltekeztünk káplánunk vezetésével, később csoportokban is beszélgettünk, sportoltunk, kézműveskedtünk és szentmisén vettünk részt.

A búcsúest folyamán megrendezésre került a nagy tábori Ki mit tud?, melyre már egész nap izgatottan készültünk és azt óriási zenés-táncos záróbuli követte.

Táborunk utolsó napján összekészülődtünk, kitakarítottunk, de játszottunk is egy nagyot és ebédünk is meleg volt. Táskáinkat, hasonlóan az első naphoz, autó szállította.

Nem volt könnyű elbúcsúzni egymástól, de abban a reményben váltunk el, hogy nem csak jövőre, a táborban, hanem már évközi programjainkon is találkozunk.

Köszönjük Mindenkinek, aki részvételével vagy munkájával hozzájárult ahhoz, hogy ilyen szép és emlékezetes legyen ez a hét!

IMG_5964

Idén immár ötödik alkalommal került megrendezésre a már hagyománnyá vált Napközis Tábor. A nyári szünet első hetében évről évre összegyűlünk, hogy néhány felejthetetlen napot töltsünk együtt.

Az idei táborban kimagasló létszámban voltunk jelen, mind a szervezők, mind a gyerekek részéről. Így összesen körülbelül 90 fő jött el nap, mint nap a Városmajorba, hogy játszanak, töltekezzenek, beszélgessenek egymással.

Akik már nem először vettek részt a táborunkban, sok régi játékkal és programmal találkozhattak, de természetesen idén is készültünk új élményekkel. A reggeli gyülekezés során különböző játékokat játszottunk, de az elmaradhatatlan és nagy kedvenc méta vagy a zászlós játék semmiképpen sem maradhatott ki.

A bemelegítő játékok után tízórai következett, melyet a Szent János kórháznál található Lipóti Pékség felajánlása révén kaphattunk minden nap. Tízórai után az alsós és a felsős korosztály két altáborra vált, hogy lelkiekben is gazdagodhassunk. A felsősökkel Vizy Ildi, Gábor atya és Laczkó Bori foglalkozott, akik egy fa szimbolikáján keresztül mutatták be Istenhez fűződő kapcsolatunkat, a hitünk gyümölcseit. Az alsósokkal Doma és Zsófi játszott, bibliodrámázott, kézműveskedett, sorversenyezett és beszélgetett a Közösségi Ház termeiben. A lelki programokat filmvetítéssel is színesítettük.

A kétfogásos ebédünk után délutánonként a parkba mentünk játszani. Volt akadályverseny, számháború, kalmárjáték, de akadt teljesen új program is, például a Major Móka, melynek keretein belül a Városmajorról kellett játékosan érdekes adatokat gyűjteni. Sor került még vidám focimeccsekre, játszóterezésre és kézműveskedésre is. A játék után finom uzsonnát fogyaszthattunk el a Kistemplomban.

Az utolsó, pénteki napon hagyományaink szerint a tábor élményeit bemutató kisfilmet vetítettük a gyerekeknek és a szülőknek, majd egy vidám uzsonna közben búcsúzkodtunk egymástól, a régi és új barátoktól, akikkel a közeli viszontlátás reményében búcsúztunk el egymástól.

Köszönjük mind a 80 résztvevőnek és a szervezőknek ezt a néhány együtt töltött vidám napot!

Folyóparti: bérmálkozói hétvége – 2015 május

IMG_20150523_155210

Májusban a bérmálkozásra készülődők csapata, a Breki egy újabb remek hétvégét töltött együtt. Ezúttal Esztergom volt úti célunk, hogy ott együtt legyünk és igen jól érezzük magunkat.

Szombaton reggel indultunk útnak busszal, míg táskáinkat és Bre Kit (kabalabékánkat) autó szállította. Megérkezésünk után elfoglaltuk szállásunkat egy hangulatos vendégházban, majd ezután Párkányba indultunk, az élményfürdőbe. A szemerkélő eső ellenére is nagyon jól szórakoztunk, hamar egymásra hangolódtunk. Párkánytól egy fagyival búcsúztunk el, majd hazatérve egy kis pihenés után egy izgalmas “akadályverseny” vette kezdetét. Ezt követően közösen készítettük el meleg vacsoránkat (kenyérlángos), végül este egy jót beszélgettünk, de napközben mindemellett volt sok szabadidőnk is.

Másnap, Pünkösd vasárnapján a reggeli után összepakoltunk és misén vettünk részt. Később házi készítésű hamburgert ebédeltünk, hogy utána megkezdődhessen a nagy városismereti verseny! Mindezt egy fagyival ünnepeltük meg, majd Budapestre utaztunk és elbúcsúztunk egymástól.

Nagyon jó hangulatban telt el ez a pár nap, és bár már eléggé ismerjük egymást, azt hiszem még közelebb kerülhettünk egymáshoz! Köszönjük Mindenkinek! 😉

Alsós-felsős közösségi nap – 2015 április

IMG_5401

Egy napfényes áprilisi hétvégén minden alsós-felsős gyermeknek lehetősége nyílt vidám együttlétre egy hittanos közösségi nap keretében.

A reggeli mise után indultunk útnak körülbelül húsz fős csapatunk, hogy egy kisebb kirándulás keretében, jó hangulatban találkozhassunk régi barátainkkal, beszélgessünk egymással, és, hogy a különféle programok során igen jól érezzük magunkat.

Az alkalom igen színes volt: megmásztuk a vadregényes Teve-sziklákat, megtekintettük az egri vár filmforgatáshoz készült másolatát, sok izgalmas játékot játszottunk és számháborúztunk is.

Az igazán élménydús napot követően jó volt abban a reményben elválni, hogy nyári táboraink során biztosan újra találkozunk! Köszönjük a szervezők odaadó munkáját és a résztvevőink lelkesedését!

Szép Estét! – különleges, tavaszi alkalom – 2015 április

IMG_20150418_200226

Idén tavasszal immár hetedik alkalommal került megrendezésre a Szép Est nevű rendezvényünk, melyet Gábor atya kezdeményezésére indítottunk két és fél évvel ezelőtt.

Mostani alkalmunk témája a tavasz volt, és habár az időjárás nem ezt tükrözte éppen, a terembe belépve igazi tavaszi hangulat fogadta az érkezőket. A falakon fa és színes virágok voltak elhelyezve, a lámpákról vidám madárkák lógtak, és a teaház mellett most különleges, gyümölcsös limonádékkal is készültünk.

Rendezvényünk minden korosztály számára nyitott volt, és noha az eddigiekhez képest a létszámunk családias volt, egy vidám hangulatú, felejthetetlen estét töltöttünk együtt. Az est folyamán lehetőség volt kvíz kitöltésére, majd egy rövid műsorral fokoztuk tovább a hangulatot, ahol tavaszi verseket és népdalokat hallhattunk. Köszönjük az előadóknak!

Az est végén egy nagy, közös társasjátékozásra került sor, ahol az activity keretein belül mindenkinek lehetősége nyílt az önfeledt játékra és sok nevetésre.

Köszönjük a támogatást, a visszajelzéseket, a segítséget mind az előkészületekben, mind az elpakolásban, és köszönjük mindenkinek a lelkes részvételét! Találkozunk legközelebb is!

Ifjúsági kirándulás a Börzsönyben – 2015 április

P1220969

Gyönyörű napsütéses szombaton indult tizenegynéhány fős csapatunk a hegyeknek.

A hosszú utazás és késő buszunk sem szegte kedvünket és a Márianosztrai kegytemplom megtekintése után neki is vágtunk a Kopasz-hegynek. A hosszú kaptatók után fent várt a jutalom, a csodálatos körpanoráma. A tetőn ebédeltünk, sütkéreztünk és a Költészet napja alkalmából Gábor atya egy verset olvasott fel nekünk.

Utunkat a Só hegy felé folytattuk, majd lejjebb ereszkedtünk. Útközben különféle állatokat láttunk és a nyárias időjárás és a kitűnő társaság igazán jó hangulatot teremtett. Útunk Nagybörzsönyben ért véget, ahol az Árpád-kori Szent István templomban Gábor atya szentmisét tartott nekünk, melyben kiemelte, hogy örüljünk keresztény voltunknak.

A buszra várva megnéztük a naplementét, ami a templom sziluettjével igzán különleges látvány volt. Későn, fáradtan, de szellemileg felfrissülve értünk haza vonatunkkal a Nyugati pályaudvarra.

Fáklyás keresztút – 2015 március

IMG_5236

Az általunk szervezett első esemény egy lelkinap és egy fáklyás keresztút volt. Tiszta szerencse, hogy csapatunk Nagyböjtben nem a programszervezésről mondott le, így ahogy azóta rendszeresen, most, négy évvel később is egy csodálatos keresztutat járhattunk. Mindezt sok-sok fáklya és mécses kísérte, és Gábor atya vezette.

Körülbelül ötvenen-hatvanan haladtunk ezen a bensőséges úton, hogy a Nagyböjt elején találkozhassunk Jézussal és közösségben lehessünk egymással. Az állomásokat felsős és bérmálkozó hittanosaink jelenítették meg élőkép-szerűen, illetve ők hordozták a keresztet is, miközben taizé énekeket énekeltünk.

Köszönjük Mindenkinek ezt a szép élményt!

Felsős & bérmálkozói lelkinap – 2015 március

IMG_5173

Életünk nagy eseményeire, mint például ünnnepekre, vizsgákra, sokat készülünk. Jogos a kérdés: miért pont életünk legnagyszerűbb történésére, a megváltásunkra ne tennénk ezt?

A Nagyböjt időszaka során erre lehetőségünk nyílik. Mi, hittanosok, elkötelezettek vagyunk, hogy működésünk ne csak annyiban merüljön ki, hogy programjainkon/hittanos alkalmainkon résztvevők élményekkel, barátokkal gazdagodva térjenek haza. Fontos számunkra, hogy találkozásainkról lelki útravalóval gazdagodva térjenek haza.

Ennek szellemében szerveztük meg egy napsütéses márciusi hétvégén felsőseinknek lelki napunkat, ahol igen szép létszámban jelentek meg 4-8. osztályosok. Beszélgetések, imák és énekek során készülhettünk a húsvéti ünnepre. Gyónási lehetőség is volt Gábor atyánál, melyhez lelki tükröt is biztosítottunk. Mindemellett kiválóan megfértek különféle, vidám játékok és a palacsintázás is.

Az eseménnyel párhuzamosban került sor a bérmálkozói csoport, a Breki lelkinapjára is. Itt összeszedtük a minket érintő és az általunk támasztott elvárásokat, majd megvizsgáltuk, hogy melyik ver bilincsbe, melyik ösztönöz, melyik értelmetlen és melyik jogos. Beszéltünk arról, hogy Isten nem elvár, hanem vár, hogy nem megfelelni, hanem felelni érdemes Neki. Az Általa hozott szabályok nem korlátoznak, hanem korlátot biztosítanak a Felé vezető hídon.

Többször is volt elvonulási lehetőség, hogy összegyűjthessük személyes tapasztalatainkat, átgondoljuk a felmerült kérdéseket.

A programot egy nagyon bensőséges fáklyás keresztút zárta a városmajorban, méltó befejezése volt alkalmunknak, készületünknek. Köszönjük a szervezőknek az odaadó munkáját és a résztvevőink nyitottságát!

Szeretettel várunk Mindenkit következő eseményeinkre, táborainkba is, hogy együtt gazdagodhassunk testben és lélekben is!

Családos farsang – 2015 február

P1200605

Az idei kisgyermekes családok farsangjának témája kedvenc mesehőseink voltak. Hála a megújult fűtőrendszerének, a régi hagyományoknak megfelelően ismét a Kistemplom lehetett az esemény helyszíne.

Az érkező gyerekeket kézműveskedéssel fogadtuk, majd a Kisvakond nadrágja című mesét láthatták a szervező fiatalok valamint Zoltán és Gábor atya előadásában.

Az ezt követő játék során minden résztvevő bemutatkozhatott és megmutatta jelmezét, majd a lipóti pékségnek és a Kistemplom előtti árusoknak hála, bőséges uszonnát kapott mindenki.

Programunk különféle játékokkal és táncokkal folytatódott, majd sok vidám élménnyel gazdagodva térhettünk mindnyájan haza.

Felsős farsangunk – 2015 január

DSCF7535

Idén Crime City bajbakerült szuperhősei hívták segítségül farsangunk résztvevőit. Batman hívására hősök nagy csapatai indultak Superman, Amerika kapitány, Neo és társaik segítségére Sherlock Holmes segítségével.

A nyomozás közben különféle izgalmas feladatokat kellett teljesíteni, majd a csapatok egymás után találtak rá a gonosz X rejtekhelyére. Ott azonban hirtelen rájuk zárult az ajtó és 25-25 perc alatt kellett kijutniuk a csapatoknak.

A sikert és a leleplezést követően a hősök együtt uszonnáztak, majd kezdetét vette a táncos mulatság. A program végén lufikkal, képekkel és csokival gazdagodva távoztak a résztvevőink.

Köszönjük a szervezőknek és a sok-sok lelkes résztvevőnek ezt a szép délutánt!

Karácsonyváró, évzáró alkalmunk – 2014 december

DSCF7241

Az adventi időszak végén jó alkalmat biztosított ez a jó hangulatú esemény, hogy egy kicsit közösen ünnepeljünk és mindemellett testileg-lelkileg készüljünk a közelgő karácsonyra. Jó volt újra találkozni barátainkkal, beszélgetni és önfeledten eltölteni néhány órát, hiszen mindezekre egyaránt lehetőséget biztosított az év utolsó hittanos alkalma.

Ezen a délutánon igen szép számban jöttünk össze. Programunkat kézműveskedés és különféle játékok nyitották, ezt lelki töltekezés gyanánt egy bensőséges, gitáros énekekkel kísért ima követte. Ezután a helyszínen készített jelképes ajándékainkat a húzás után egy jókívánság kíséretében egymásnak ajándékoztuk.

Majd a hatalmas uzsonnát elfogyasztva, sor került a nagy plébánia-összeállítós játékra, melynek lényege, hogy izgalmas állomások teljesítésével lehetett különféle berendezési tárgyakat “nyerni”. Az elkészült műveket Gábor atya értékelte és díjazta sok-sok szaloncukorral. Az alkalmat vidám táncokkal zártuk és az idei (naptári) évre elbúcsúztunk egymástól.

Köszönjük mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek ezt a csodálatos eseményt, mely méltó lezárása volt 2014-es tevékenységünknek és élményeinknek.

Tarts velünk jövőre színes programjainkon vagy akár heti rendszerességű hittanos alkalmainkon is! Szerezz új barátokat, csatlakozz nyitott csapatunkhoz!

Adventi lelki nap – 2014 november

DSCF7186

Miután kis csapatunk összegyűlt egy hideg szombaton, elindult a János-hegyre kirándulni egy kicsit.

Szépjuhásznéig busszal mentünk majd ez Erzsébet kilátóig gyalog, ahol egy kis gitárral, énekléssel, játékkal egybekötött pihenőt tartottunk.

Ezt követően továbbhaladtunk Makkosmáriára, útközben egy újabb pihenőt tartva. Célunkat elérve elfogyasztottuk szendvicseket, és nagyszerűt métáztunk. A lelki töltetről Gábor atya és Bori gondoskodott az advent szellemében. Imádkoztunk, énekeltünk, majd folytattuk utunkat.

A Normafától busszal tértünk vissza, és egy nagyszabású gofrizást követően elbúcsúztunk egymástól.

Doma és Ágó remek játékokkal szórakoztatott és mindemellett az adventre is ráhangolódtunk. Mindenki nagyon jól érezte magát a hűvös idő ellenére is. Remélem legközelebb még többen leszünk!

Szép Estét! – őszi, retrós kiadás – 2014 november

1385328_821347584554895_4993198543864311624_n

Két évvel ezelőtt ezt írtuk: “Remélem egy hagyományteremtő alkalomnak részesei lehettünk ezen a felejthetetlen estén…” Két évvel ezelőtt, amikor Gábor atya ötlete nyomán először szerveztük meg először a Szép Est nevű kulturális rendezvényünket. Azóta az egyre növekvő népszerűségnek és a folyamatos újításoknak köszönhetően hat színes eseményt szerveztünk meg, mindegyiket más-más téma köré építve.

Ezúttal a hangulatot a retró kerettéma határozta meg, egy igazán egyedi díszlet fogadta az érkezőket. A programot a 4 Akkord Show Kórus csodálatos produkciója nyitotta, sőt, az új generációs csapat első fellépése volt ez! Az estet a továbbiakban kötetlen, vidám beszélgetések határozták meg, mivel ezúttal elsősorban a fiatalokat szerettük volna megszólítani. Eközben lehetőség nyílt különféle teák és forró csoki fogyasztására, de különleges gasztronómia gondoskodott az éhes hasakról is, így megkóstolhattunk többek között péksüteményeket, salátákat, és palacsintákat is. Ki-ki kedve szerint kitölthette a kvízt, társasjátékozhatott vagy részt vehetett a felhőtlen hangulatú táncházban is.

Rendkívül sok munkának és lelkesedésnek köszönhetően ismét egy felejthetetlen élmény részesei lehettünk. Ennek kapcsán köszönetet kell mondanunk Réti Katinak a kórussal végzett odaadó munkájáért, Liber Blankának a kiemelkedő gasztronómiáért, a Vizy családnak a felajánlásáért, Fábry Annának és Nényei Pirinek a teaosztásért, Riesz Domának, Mihálffy Zsófinak, Schrotti Ágónak, Tell Áginak és Takách Nikinek az előkészítésben és lebonyolításban való segítségükért, Gelley Márknak a plakátért, Gelley Áronnak a táncházért, az ifi-vezetői fórumnak a lehetőségért és minden résztvevőnek a nyitottságáért!

Zárásképp néhány értékelés ezen és elmúlt rendezvényeinkről:

“Csúcs szuper volt az idei Szép Est! A legutóbbi után nem gondoltam,hogy még lehet fokozni, de nektek sikerült Hogy Mary Poppins szavaival éljek: SZUPERFENOFRENETIKOMAXIKAPITÁLISan sikerült a mostani Szép Est! Jó volt,hogy most más volt! Ja és a tánc is remekül sikerült! Köszi a szervezést nagyon nagyon nagyon! Ja és ki ne hagyjam.. a díszités is csodaszép volt. Köszönöm a meghívást, köszönöm az élményt!”

“Én remekül éreztem magam! Nagyon tetszett a táncház, és fantasztikusak voltak a finom falatok is…wow!”

“Fantasztikusan jó volt ez az este! De jó, hogy ilyen sok nagy arc jött el! Köszi a szervezést, és az összes résztvevőnek a hihetetlen hangulatot!”

“Köszönöm a szervezőknek! Egy felejthetetlenül szép este volt!! Nagyon élveztem, köszönöm!!!!”

“Nagyoooooooooooon jóóóóóó volt! Annyira fáradtan mentem az egész napos meló után, hogy azt hittem vége lesz a műsornak és haza is jövök. Ehelyett kb. az utolsók közt voltam, akik eljöttek. Remekül éreztem magam! Köszi a szervezést!”

“Naaagyon remek, szuper és még csodálatos is volt!!!”

“Tényleg nagyon jó volt! Remek volt a program, és nekem különösen még a táncház tetszett! Köszi”

Kirándulás a Budai hegyekbe – 2014 október

P1220026

Vidám csapatunkkal egy őszi szombaton nekiindultunk, hogy a különösen jó időt kihasználva kiránduljunk egy jót. Reggel a templom előtt találkoztunk, majd miután mindenki megérkezett, útnak indultunk.

A Szépjuhásznétól egy gyönyörű erdei úton sétáltunk fel a János-hegyre, ahonnan feltornáztuk magunkat az Erzsébet kilátóba, és megcsodáltuk az elénk táruló panorámát. Innen Makkosmária felé folytattuk utunkat, útközben beiktattunk egy pihenőt és egy fergeteges számháborút is.

Második célunkat elérve letelepedtünk ebédelni, majd métáztunk egy jót, illetve imádkoztunk a kegytemplomban is. Ezután, további pihenőket és játékokat követően jutottunk el a Normafára, majd onnan haza. A kirándulás közben a résztvevők nagy örömére geo-ládákat is kerestünk!

Összességében egy nagyon színes és izgalmas programmal “ünnepeltük” a kiváló időjárást! Köszönjük mindenkinek, aki jelenlétével vagy munkájával hozzájárult eseményünkhöz!

Hittantábor utótalálkozó avagy közösségi nap –
2014 szeptember

IMG02279-20140927-1553

Egy fantasztikus szeptemberi délutánt tölthettünk el a 2014-es hittantábor résztvevőivel, a plébánián.

Miután megérkeztek a résztvevők megtekinthettük a tábori filmet, ami hűen tükrözte a “zsírsirály Hittantábor”-t. A film után egy mókás kvíz játék kérdéseire kellett válaszolni, ami felelevenítette a tábor élményeit. Ezt követően kifutkároztuk magunkat egy izgalmas kalmárjáték és egy zászlós játék keretében, majd egy finom uzsonna után megtudtuk, hogy kik voltak a legeredményesebbek a kvíz megoldásában!

Köszönjük, hogy eljöttetek és tartsatok velünk egész évben!

Sóstóparti – bérmálkozók közösségépítő hétvégéje – 2014 szeptember

DSCF7020

Az év legelején rögtön elutazott a “Breki” nevet viselő  csapatunk egy hétvégére Balatonra, Szabadisóstóra. Bár betegségek és különféle elfoglaltságok kissé csökkentették létszámunkat, csapatunk jókedvét sem ez, sem a szakadó eső nem tudta elrontani! 🙂

Szerencsére napsütésben is bőven volt részünk, üldögéltünk a Balaton partján, részt vettünk szentmisén, sőt különleges akadályversenyen, izgalmas vetélkedőn és kereskedőjátékon is. Továbbá frizbifociztunk, fociztunk, filmeket néztünk, társas és kártyajátékokat játszottunk és sokat beszélgettünk.
Jó hangulatunk, az izgalmas de ugyanakkor pihenésre is bőven alkalmat adó programok mellett a bőséges, sokoldalú és meglehetősen finom étkezések is emelték a hétvége fényét. Köszönjük a résztvevőknek, a szervezőknek és a családnak, akinek nyaralójában lehettünk ezen a hétvégén!

Zsírsirály volt a Hittantábor! – 2014 augusztus

IMG_2885

Legalábbis a záróestén ezt énekelte néhány fiú egy átírt dalban, és ezt kiáltoztuk többször a tábor folyamán. Idei táborunknak a Bajóti plébánia két lelkigyakorlatos háza és sportpályával, játszótérrel rendelkező tágas kertje adott helyet (mely érkezésünkig meglehetősen csendes környezetben terült el).

A volánbusz mentesítő járatával érkezett meg délelőtt szálláshelyünkre, a 45 fős tábori csapat. Ekkora a reggeli esős időt már napsütés váltotta fel. A vidám ismerkedős játékok után szentmisével nyitottuk meg a tábort, melyet gitáros kórusunk tett igazán ünnepélyessé. A délutánt egy nagyszabású számháború töltötte ki, melyet uzsonna követett. Ezután némi lelki töltekezés, csoportbeszélgetés következett, melyben Gábor atyán kívül a szervezőknek és Tóth Imi, másodéves kispapnak is szerepe volt.
Este a szabadon választható sport és kézműves után az egymásra hangolódást segítő “néma vacsora”, majd egy különleges pizsamaparti (vetélkedő) zárta első napunkat.

Kedden a galileai dombokon az apostolok nyomdokaiban tartottunk a Tábor hegyre. Útközben a különféle állomások során bibliai történeteket elevenítettünk fel/jelenítettünk meg, ill. tízóraiztunk is. A hegytetőn a csodálatos panorámának köszönhetően különleges hangulatú szentmisén vettünk részt, majd a közeli barlang megcsodálása után megebédeltünk.
Rövidesen hazaértünk, megpihentünk és felfrissültünk, majd csoportokban beszélgettünk. A délután folyamán egy máltai mentőautót és annak felszerelését próbálhattuk ki. A meleg vacsorát fakultatív sportfoglalkozások és naplemente-nézés követte, majd egy fergeteges hangulatú táncház zárta napot. Ezután az alsósok aludni, a felsősök pedig tábortűzhöz énekelni, beszélgetni mentek.

Minden reggel zenés ébresztő volt, szerdán a reggeli után bérelt különbuszunkkal útnak indultunk Esztergomba. Egy rövid városnézést követően az Aquasziget élményfürdőben töltöttük el a nap jelentős részét, a különféle izgalmas medencékben, csúszdákon. Itt fogyasztottuk el tízórainkat és ebédünket is.
A délután folyamán szentmisén vettünk részt, majd fagyiztunk egy nagyot a belvárosban. Buszunkkal hazaérkezve a finom meleg vacsora után, az este további részében csoportbeszélgetések vártak táborozóinkra.
DSCF6536

Csütörtökön egy izgalmas városismereti vetélkedőn vettünk részt Esztergomba (ahova természetesen különbusszal utaztunk), mindeközben fagyiztunk, megebédeltünk. Délután a Duna Múzeumba látogattunk, ahol az interaktív kiállítást megtekintettük. Például láttunk vízimalmot, utaztunk helikopterben, építettünk zsilippeket, gátakat. Majd a bazilika körbejárása során az altemplomot, sekrestyét a szentélyt és még sok zugát jártuk be az épületnek, azután Gábor atya misét tartott nekünk.
Este egy különleges hangulatú gitáros szentségimádáson vettünk részt, amely sokakat megérintett. Később egy izgalmas éjszakai túra várta táborozóinkat (többek között boszorkányok, vaddisznók, Batman és még sokan mások állították meg a csapatokat a dombokon).

Péntek délelőtt egy önfeledt hangulatú vizes akadályversenyre, majd locsolkodásra került sor. A délután folyamán lelkileg töltekeztünk Gábor atya vezetésével, később csoportokban is beszélgettünk, továbbá pólót batikoltunk. Vacsora előtt a kertben, egy terebélyes fűzfa alatt szentmisén vettünk részt. Az este folyamán kerül megrendezésre a nagy tábori Ki mit tud? (ahol tábordalt, énekeket, táncot, színdarabokat egyformán láthattunk). Az estét egy óriási zenés-táncos és elég hangos záróbuli követte.

Szombaton a hét alatt igencsak összerázódott csapat hamar elpakolt, a zárómise és az ebéd után elbúcsúztunk, majd a volán mentesítő járataival hazaindultunk. Nagy szerencsénk volt az időjárással egész héten (utazás közben, éjszaka esett csak), és fantasztikus csapat gyűlt össze, sok új barátot, élményt szerezhettünk. Reméljük évközben is találkozunk, és szeretettel várunk Mindenkit jővőre (is)!

Napközis Tábor – 2014 június 

DSCF5327

Idén immár negyedszerre rendeztük meg az évről évre egyre népszerűbb Napközis Tábort. Miért is olyan kiváló hangulatú ez a tábor?

A gyermekek a nyári szünet első hetében egy különleges, vidám közösségi és lelki élmény részesei lehetnek, ahol a vezetők a maximális szeretetet és figyelmet próbálják nyújtani a résztvevőknek. Azonban a szülők válláról is nagy terhet veszünk le, hiszen gyermeküket szerető, vigyázó kezekben tudhatják, illetve további könnyebbség az igen jelképes jelentkezési költség.

Mivel térbeli és anyagi lehetőségeink szűkek, ezért természetesen sok hasonló dolog, de sok újdonság is megfigyelhető volt a hét során. Például ez évtől megduplázódott a szervezők/lebonyolítók létszáma, így még több figyelem juthatott résztvevőinkre. Az ebéd kétfogásossá vált, de tízóraink és uzsonnáink is bőségesek voltak, melyekért köszönettel tartozunk a Sznt János kórháznál található Lipóti Pékség önzetlen felajánlásainak. Továbbá sok újfajta programot, játékot is kipróbáltunk.

Az itt eltöltött felejthetetlen napokat rendszerint egy kb. egyórás bemelegítő játékkal kezdtük, így került sor többek között a népszerű zászlósra, métára, galacsincsatára és még sok másra is. Az ezt követő tízórai után kettévált a felsős és az alsós altábor, hogy ne csak testileg, de lelkileg is épülhessünk, töltekezhessünk.

A kisebbekkel Orla néni mesélt, bibliodrámázott. A nagyobbak a Szentlélek gyümölcsivel ismerkedtek játékosan, melyekre Gábor atya, Laczkó Bori és Vizy Ildi vezette rá őket. Ezeket a délelőttöket gyakran filmvetítésekkel is színesítették.

A finom ebéd után változatos és nagyon izgalmas programok következtek, mint például számháború, kalmárjáték, akadályverseny, foci-mérkőzések, játszóterezés, futóverseny, kézműves, táncok.

Az utolsó, pénteki napon természetesen sor került a már hagyományos, élményeinket összefoglaló kisfilm bemutatására és búcsúra, melyen némi szomorúsággal, de a jövőbeli részvétel reményében váltunk el egymástól. Sokan kérdezgették, hogy a jövő héten is folytatódik-e a tábor, illetve, hogy mikor lesz a következő programunk J.

Köszönjük mind a 65 szervezőnek és résztvevőnek ezt a csodálatos élményt!

Tóparti Parti – 2014 május

20140503_152612Jövőre indul (a 2015-ös tanévben) egy 2 éves, bérmálkozásra készülő csapat, mely a jelenlegi 7.-es és a 8.-os csoportok összeolvadásából jön létre, így kísérőjük is Doma és Beni lesz. Közösen eltöltendő 2 évünkre készülve vettünk részt közel 20-an ezen az élménydús hosszú hétvégén, melyen lehetőségünk volt összekovácsolódásra, szép emlékek és új barátok szerzésére a Velencei-tó partján.

Az első nap fél nyolckor találkoztunk, hogy hamarosan útnak is induljunk vonattal a Déli pályaudvarból. Hamar egymásra hangolódtunk, kezdetét vette a véget nem érő jókedv, és rövidesen megérkeztünk Velencefürdő állomásra. Táskáinkat az állomástól autó vitte a barátságos nyaralókig, ahol megszálltunk. Nem sokkal később már berendezkedve egy kicsit mélyebben próbáltuk egymást megismerni különféle játékok formájában. Ezt bringóhintózással és ping-pongozással “vezettük le”, majd elfogyasztottuk finom ebédünket: a a fokhagymakrém-levest és a gőzgombócot!

Délután a parton nagyszabású focimeccset rendeztünk, azután újra hazatértünk és egy izgalmas feladat állt elénk: ki kellett szabadulni az egyik házból 30 perc alatt, mielőtt a bomba felrobbant volna! Ez mindkét csapatnak sikerült, sőt az egyiknek még a bombát hatástalanító kódot is sikerült megfejteniük! Ezt követte vacsoránk, majd a társas-est, melyen sokat játszottunk, énekeltünk, beszélgettünk igen vidám hangulatban.

Másnap ébredés után nem sokkal részt vettünk Gábor atya szentmiséjén, akitől a reggeli és a számháború után elbúcsúztunk, azonban rövidesen mi is útnak indultunk Pettendre, hogy ott paintballozzunk egy nagyot, amit szintén nagyon élveztünk, sőt mindenki épségben “megúszta”. Az izgalmas, többórás “küzdelem” után kicsit elfáradva, de az eső miatt meglehetősen sietősen haladtunk a vonatállomásra, majd később haza… Miután lefürödtünk, felöltöztünk megpróbáltuk elfogyasztani az elénk tálalt sajtos-tésztás ételkülönlegességet (a käsespätzle-t), de farkaséhségünk ellenére nem tudtuk megenni a hatalmas adagot.

Este Nick Vujicic egy előadását néztük meg, mely sokunkban különféle gondolatokat ébresztett, ezekről beszélgettünk egy jót csoportokban, igen sok téma terítékre került.

Az utolsó napunkon a reggeli után közösen készítettünk bográcsgulyást ebédre, itt Bori is meglátogatott minket. Hazafelé, búcsúzóul métáztunk a tó partján.

Hihetetlenül sok pozitív visszajelzést kaptunk, mely az érdekes és változatos programokra, a sok szabadidőre és a kiváló társaságra vonatkozott, ennek kapcsán köszönetet kell mondanunk sokaknak. Köszönjük Takách Nikinek, hogy nyaralójukban megszálhattunk, szintén Nikinek és Fejes Rebinek a csodálatos ételkölteményeket, Gábor atyának és Laczkó Borinak az értékes részvételét, Vizy Ildinek (és ezúton a Lipóti Pékségnek) a nagy mennyiségű pékárut, a szervezőknek a munkáját és a résztvevőknek a nyitottságát, segítőkészségét!

Azt hiszem felejthetetlen napokat töltöttünk együtt, mely remek kezdete közös utunknak.

Kirándulás a Budai hegyekbe – 2014 április

IMG_1945

Bár mostanában elég változékony időjárás volt, ezen a vasárnapon mégis ragyogó napsütés köszöntött minket a kilences misére menet. Gábor atya szentmiséje után összegyűltünk, az aznapi elsőáldozás ellenére is elég nagy számban, majd elindultunk a Hármashatárhegy és környéke felé. Résztvevőink főleg kisebbek, alsósok voltak, így kedvezett nekik az Ágó által tervezett sok pihenővel, játékkal tarkított kirándulás.

A “macis” játszótéren eltöltött idő után hamarosan a hegy tetején is megpihentünk, megcsodáltuk a gyönyörű kilátást, felfedeztük a bunkereket és elfogyasztottuk ebédünket. Továbbá a sziklákhoz érve sor került a népszerű csúcs-csokira is.

Innen leereszkedtünk egy izgalmas úton, majd a vitorlázó repülőtéren métáztunk másfél órát. Az utolsó megálló a közeli szikláknál volt, amelyeket mindenki kedvére mászhatott meg. Kicsit fáradtan, kicsit éhesen és nagyon maszatosan, de jókedvűen érkeztünk haza!
Köszönjük a szervezőknek a munkáját és a résztvevőknek, hogy eljöttek!

Nagyböjti lelki nap – 2014 március 

09-DSCF4303Egy napfényes, tavaszi szombaton került megrendezésre ezen különleges lelki napunk, melyen körülbelül 20-25-en vettünk igen nyitottan részt.

Elsőként, a vidám gyülekező játékok (például az igen népszerű zászlós) után, Eszter nővér, Laczkó Bori és Gábor atya vezetésével megtapasztaltuk a csendet, némán jártunk a virágzó természetben, csak a külvilág zajaira, madárcsicsergésre figyelve. Választottunk egy ezzel kapcsolatos szimbólumot, és kiscsoportokban beszéltünk arról, hogy hogyan valósíthatjuk meg a csendet életünkben.

Ezt követte a tízórai és izgalmas játékok. Majd 4 evangéliumi kellett megtalálni és összeilleszteni a templomban, Jézus megkísértését, színeváltozását, Lázár feltámasztását és a szamáriai asszony történetét, illetve ezeket csoportokban feldolgoztunk, é s vonatkoztattuk a hétköznapjainkra.

Finom ebédünk és további játékok után beszélgettünk egy kicsit, amit bűnbánati liturgia követett, gitáros énekek formájában, itt gyónásra is lehetőség volt. Programunkat uzsonnával és kézművessel zártuk.

Reméljük mindnyájan gazdagodtunk egy kis útravalóval, ami talán még a Nagyböjtön is túlmutat. Köszönjük a szervezőknek!

Szép Estét! – 2014 február 

IMG_9841A tél utolsó napján került sor jubileumi, 5. Szép Est megrendezésére. Mintegy másfél évvel ezelőtt indult Gábor atya gondolata nyomán új, hagyományteremtő kezdeményezésünk, az egyre népszerűbb és színvonalasabb eseménysorozatunk.

Estünk témája ezúttal az impresszionizmus volt, így egy különleges hangulatot és vidám életérzést próbáltunk közvetíteni Vendégeinknek, jórészt fiataloknak. Színes műsorral nyitottuk programunkat, többek között Kormos Janó, Mihálffy Zsófi, a Fekete család és Csanády Ágota is megajándékozott bennünket produkciójával.

Ezt izgalmas vetélkedő és kötetlen beszélgetés követte, illetve az esemény egésze alatt lehetőség volt a borkóstoló, a teaház és a friss péksütemények élvezetére. Zárásképpen Linczenbold Nadin és csapata élőzenét szolgáltatott táncházunkhoz, mely szintén igen népszerű volt. Mindannyian egy csodálatos élménnyel gazdagodva térhettünk haza.

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, ami arra buzdít bennünket, hogy legyen még Szép Est!

Köszönjük minden szervezőnek(Mihálffy Zsófinak, Nényei Pirinek és Varga Balázsnak) és résztvevőnek egyaránt! Találkozunk legközelebb!

Családos farsang – 2014 február 

IMG_9600

Ezen a napfényes, télbúcsúztató napon került megrendezésre a hagyományos és igen népszerű családos farsang ezúttal a hittanosok szervezésében.

Eseményünk témája a víz, a tenger, az óceán volt, így a résztvevő gyermekek csodálatos jelmezei is ehhez igazodtak. A program kezdetén, a gyönyörűen feldíszített aulában egy tanulságos színdarabnak lehettünk részesei, mely interaktív volt, azaz minden résztvevő gyermek bekapcsolódott a történetbe.

Ezt sok vidám játék, bemutatkozás és tánc követte, és sor került a csokoládé-torták és a különféle sütemények elfogyasztására is. Hisszük, hogy mindnyájan új élményekkel gazdagodva térhettünk haza ezután a kiváló hangulatú délután után.

Köszönjük a szervezőknek és a résztvevőknek!

Felsős farsang – 2014 január 

DSCF3684

Az érkező felsős barátainkat a feldíszített Közösségi Ház és ismerős arcok várták, néhány izgalmas bemelegítő feladattal.
Az első kihívás során, Gábor atya kérésére, egy elveszett titkos dokumentumot kerestünk három csapatra oszolva. Az útmutató üzeneteket követve, a Közösségi Ház zugaiban megbújó feladatokat teljesítettük, és végül a dokumentum tartalmát is sikerült megfejteni mindenkinek.
A nyomozás után a csapatok egy változatos vetélkedőben mérték össze tudásukat. Ebben hol tippelnünk, hol lehetőségek közül választanunk, hol egy bombát kellett továbbadnunk minél gyorsabban. A kifáradt résztvevők ezután az uzsonna és egy rövid pihenő örömeinek adhatták át magukat.
Az ezt követő tombolán kisorsolt nyereményekkel a kezünkben sem sokat pihentünk, hanem nekiálltunk táncolni! A hagyományos makarénán és a többi táncon kívül újakat is tanultunk, némelyiket meglepően gyorsan.
A hangulat a tetőpontjára hágott, az idő hamar elszaladt és mindenkinek el  kellett indulnia hazafelé. Jó volt újra találkozni mindenkivel, sokan jöttek, akiket régen láttunk már, nekik külön örültünk.
Köszönjük minden szervezőnek a munkáját és minden résztvevőnek a lelkesedését és a jelenlétét!

Karácsonyváró ünneplés – 2013 január 

DSCF3283

Akárcsak a korábbi években, idén is sok szeretettel vártuk az alsós és felsős gyerekeket a plébánia tetőterébe karácsonyváró alkalmunkra, melyre december 16-án került sor. 

Az együttlét közös ajándékkészítéssel kezdődött, melyeket később a készítők egymásnak ajándékozhattak. A kézműveskedés után egy izgalmas akadályverseny várt a gyerekekre. Négy csoportra oszlottak majd a plébánia egész területén 4 játékos állomáson kellett különféle játékos feladatokat megoldaniuk, például akadálypályán keresztül egy kanál vizet egy kancsóba elhordani, de akadt olyan akadály is, ahol az egész csapatnak egymással összekötött lábbal kellett megtenni egy utat.

Ezt követően a lelki programon (ismét) lehetőség nyílt a lelki feltöltődésre, gazdagodásra, majd a szokásos agapé után következett az elengedhetetlen közös kötetlen együttlét tánccal és játékokkal. 

Az év utolsó hittanos programja remekül sikerült, mindenki egy csodás élményt vihetett haza. Köszönjük minden alsósnak és felsősnek a részvételt, a szervezőknek is a szervezést, és sok szeretettel várunk jövőre is mindenkit! 

“Állati jó” kirándulás! – 2013 október

P1180850Mint ahogy a neve is mutatja, ennek a kirándulásnak vezértémája az állatok voltak, ehhez kapcsolódott a sok játék, a számháború és a hangulat is. Szép, napsütéses, őszi időnk volt, 23-an indultunk útnak. Szép táj és kilátás, megmászható sziklák és vidám játékok különleges közösségi élményével gazdagodhattunk.

Egy résztvevőnk így számol be eseményünkről: “Október 26-án, szombaton, kirándulni mentünk a Budai hegyekbe. Reggel 8-kor indultunk a Nagytemplom elől, ahol Gábor atya megáldott minket. A normafáig mentünk 21-es busszal, onnan indult igazán a kirándulás. Nagyon sokat játszottunk, érdekes vadász-számháborúban is részt vehettünk, amit a vezetők találtak ki. Sziklára is másztunk, napon mentünk, árnyékban pihentünk, majd visszaindultunk a majorba. Nagyon sok élménnyel gazdagodtunk, és a Barcelona vs Real Madridra éppen hazaértünk, amiért külön köszönet. Ezzel a kirándulással a szervezők újra megmutatták, hogy ők a legjobb vezetők.”

Szép Estét! – 2013 szeptember 

DSC_0422-001Immár negyedik alkalommal rendeztük meg kulturális estünket, mely ezúttal több szempontból is rendhagyó volt. Kiemelendő, hogy programunk a Budapestre látogató délvidékieknek rendezett eseménysorozat része volt. Ennek köszönhetően több mint százan gyűltünk össze ezen a hangulatos alkalmon, többségében családosok.

A rendezvényt Schön György nyitotta meg beszédévél. Ezt követően jó hangulatú bemutatkozásra, ismerkedésre került sor. Majd körülbelül egy órás, igen színes műsor következett. Ennek keretében többek között hallhattunk különféle szépirodalmi műveket, népdalokat, hangszeres előadásokat, kórust és mesemondót is. Nem csak plébániánk tagjai, de délvidéki vendégeink is készültek előadással.

Mindezek alatt kiváló minőségű teákat, különféle borokat, szendvicseket és süteményeket kóstolhattunk. A programot vidám táncház (élőzenével) és Gábor atya áldása zárta.

Azt hiszem mindannyian igen jól éreztük magunkat ezen a különleges estén. Tartsatok velünk legközelebb is!

Kalandos Küldetés – évkezdő program & Hittantábor utótalálkozó – 2013 szeptember

Összesen nagyjából 25-en gyűltünk össze idei első programunkra. Az időjárás is kedvező volt és a társaság is nagyon örült egymásnak – jó volt egymást viszontlátni egy nyár után.

A bevezetőből megtudtuk, hogy a Csillagok Háborúja ihlette akadályversenyen a Millenium Falcon darabjait és Darth Vadert kell hajszolnunk – bár nem egy messzi-messzi galaxisban, csak a Városmajori Plébánián és környékén.
Izgalmas feladatok után, a többek között bányában, csatatéren és labirintusokban kutató csapatok mind teljesítették a küldetést és jókedvűen láttak neki az uzsonnához és jutalmukhoz.
Az akadályverseny után megtudtuk, hogyan küzdhetünk és győzhetünk ma és megnéztük az idei Hittantáborról készült filmet. A vetítést felszabadult és vidám zenés játékok és táncok követték. Jó hangulatban váltunk el egymástól és örömmel nézve az idei év találkozásai és örömei elé.

2013 július 29 – augusztus 3, Hittantábor

P1170553-001Ismét megrendezésre került a hittanosok szervezésében a tavaly is hatalmas sikert aratott Hittantábor. Ez egy kiváló lehetőség volt mind a résztvevőknek mind a szervezőknek, hogy egy igazi, egymást támogató közösséggé formálódjanak, és hogy testileg-lelkileg felfrissülve térhessenek haza. Mind a társaság, mind a hangulat kiváló volt, az időjárás is kedvezett nekünk, eső egy csepp sem esett.

Idei táborunkban minden nap egy új ország vagy kontinens “területére léptünk”, ezeknek kultúráját és egy szentjét dolgoztuk fel. Az első nap helyszíne Argentína volt.

A nyitószentmise után vonatra szálltunk. Hamarosan megérkeztünk Nógrádra, még a nagy meleg sem tudott kifogni rajtunk (naptejjel és sok vízzel készültünk). Hátizsákjainkat/bőröndjeinket autók szállították le, táborhelyünk, a nógrádi plébánián, már felépítve várt bennünket.

A helyi sportpályán megismertük egymást különböző vidám játékok során. Az étteremben elfogyasztott meleg ebéd után útnak indultunk a nógrádi vár felé, amely izgalmas számháborúnk helyszíne volt. A déli órák melegére való tekintettel azonban hamarosan elfoglaltuk szállásunkat.
Ezután kis csoportokra oszolva aznapi szentünkről, Namuncuráról és annak példájáról beszélgettünk. Majd lehetőség volt kézműveskedni vagy focizni. Vacsoránk után “a nép akaratára való tekintettel” újból számháborúztunk egy nagyot a várban, hamarosan azonban fürdetésre, esti mesére és lefekvésre került sor.
 
 
A második napon Afrikában, Kongó földjén (a lehetőségekhez képest frissen) ébredtünk, aznapi szentünk Isidore Bakanja volt, aki nagyon fiatalon vértanúhalált halt hitéért.
 
 
A reggeli után összekészülődtünk, majd útnak indultunk az “esőerdőbe”. Az állomásainkon megtapasztalhattuk a közösség összetartó erejét, különféle nyomokat találtunk, próbák vártak ránk, majd afrikai harci díszben pompázva csodáltuk meg a kilátást és vettünk részt a szentmisén.
Hazatérve kis csoportokban beszélgettünk, utána melegvizes vízilufi-csatáztunk, előbbi tartalmas utóbbi igen izgalmas volt. Ezután sportra vagy választhatóan kézművesre volt lehetőségünk. Közösen paprikáskrumplit készítettünk és ezt rövidesen el is fogyasztottuk.
A nap lezárásaként egy rövid vetélkedőn vettünk részt, majd lefürödtünk, lefeküdtünk. Voltak akik igen elevenek, de voltak akik már inkább álmosak voltak.
DSCF1318-001
 
A tábor közepén, a harmadik napon hazánkban, Magyarországon ébredtünk, aznapi szentünk Kaszap  István volt.
 
 
A reggelit követően a helyi sportpályára indultunk a már megszokott meleg, napsütéses időben. Ott egy kis lelki töltekezés után megérkeztek hozzánk a tűzoltók! A kétórás, igen mozgalmas bemutató és locsolkodás alatt igencsak megéheztünk, így meglehetősen belaktunk az éttermi és otthoni meleg ebéddel.
Hazatérve sziesztáztunk egyet, majd nagyot métáztunk vagy kézműveseztünk (festegettünk). Ezután szentmise és némi beszélgetés következett vacsoránk előtt. Vidám táncházzal zártuk a napot, bár izgalmas éjjeli túra várt gyanútlan táborozóinkra.
 
 
Csütörtökön Olaszországban ébredtünk, szentünk Chiara Luce Badano volt, aki testi megpróbáltatásait Istennek ajánlotta.
 
 
A váci strandra indultunk. Megérkezvén önfeledten játszottunk, fürödtünk és ebédeltünk. A délután folyamán szentmisén vettünk részt majd elmentünk közösen fagyizni!
Ezt követően vonatra ültünk, és meleg vacsoránkat elfogyasztottuk az étteremben. Az est záró programja a csoportbeszélgetés után egy éjszakai számháború volt.
 
 
Pénteken is egy verőfényes napra ébredtünk Franciaországban, ezen a napon Kis Szent Terézről esett szó.
 
 
Reggelink után Vácra indultunk, ahol egy érdekes városismereti vetélkedőn vettünk részt. A mozgalmas délelőtt / kora délután alatt hideg ebédet fogyasztottunk el és fagyizni mentünk.
Nógrádra visszaérkezve szentmisén vettünk részt, majd vacsoráztunk az új éttermünkben. Ezt követte a tábort záró nagy búcsúesti Ki mit tud? és Népek Ünnepe, mindenki izgatottan készült saját és csoportos produkcióival, még a vezetők is. Színes műsorunkban szerepeltek kis színdarabokkal, táncokkal, énekekkel, komédiával, bemutatóval. Ezeket közös táncok, énekek és játékok követték egészen éjfélig.
 
 
Nehéz volt a szombati napon elbúcsúzni egymástól, a kialakult, jó tábori közösségtől, de mindannyian örültünk az elmúlt napok élményeinek, és családtagjaink viszontlátásának.
 
 
Egy élménydús hét részesei lehettünk. Köszönjük résztvevőink lelkesedését, a szülők segítőkészségét, a szervezők odaadó munkáját! Azt hiszem életre szóló emlékekkel gazdagodva tértünk mindannyian haza.

2013 június 17-21, Napközis Tábor

Kép 041

Ez a tábor mindenkinek jó.

A szülők biztonságban és szerető, gondoskodó kezekben tudhatták  gyermekeiket a nyári szünet első hetén. A résztvevők remekül érezték magukat, új barátokra, új élményekre találhattak. A szervezők pedig, lelkes munkájuknak köszönhetően sok szép emlékkel, mosollyal, öleléssel gazdagodtak.

Az iskolaév befejezését követő első héten, idén immár harmadik alkalommal rendeztük meg igen népszerű Napközis Táborunkat. Szintén a hagyományhoz tartozik, hogy ezen a nyáreleji héten kánikula és kiváló hangulat volt.

Összesen körülbelül hatvanan gyűltünk össze napról-napra, 9 órától délután 4-ig. Miután álmosságunkat/felesleges energiáinkat leküzdöttük az egyórás bemelegítő játékban, minden nap rövid reggeli ima, majd gyümölcsökből álló tízórai következett.

Ezt követően korosztály szerint két csoportra oszlottunk. A kisebbek Orla néni vezetésével bibliodrámáztak, beszélgettek, kézműveskedtek és filmet néztek a Közösségi Ház földszinti helyiségeiben. Míg a nagyobbak Gábor atya és Bori segítségével filmeket tekintettek meg, történeteket hallgattak, festettek, fontak, elmélkedtek.

Rövid játék után közösen elfogyasztottuk finom ebédünket a hűvösben, majd vidáman énekeltünk és zenéltünk a Kistemplomban.

Délutánonként mindig egy meglepetés programon vettünk részt, volt akadályverseny, sorverseny, az örök kedvenc számháború, méta, sőt Majország lakóinak majollárokat is kellett keresniük. Az esetenként fennmaradó időben ki-ki szabadon választhatott; lehetett kézműveskedni, focizni vagy játszótérre menni. A programokat uzsonna, az utolsó napon pedig a táborról szóló kisfilm és búcsúzás, ajándékosztás zárta le.

Azt hiszem egyikünk sem bánta meg, hogy reggel kissé korábban fel kellett kelnie. Még akik félénkebben érkeztek is, azok is másnap reggel alig várták már, hogy találkozhassanak új barátaikkal és részt vehessenek az előttük álló izgalmas programokon. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a résztvevőknek az értékelései/beszámolói:

“Nekem nem volt olyan dolog, ami ne tetszett volna.”

“A szervezők nagyon, nagyon kedvesek voltak.”

“Éljen soká a szervező csapat!”

“Zsírkirály volt a hangulat.”

“Alig várom, hogy jövőre is jöhessek, nagyon jól éreztem magam!”

Köszönjük mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen szép emlékekkel gazdagodva térhettünk haza! Jövőre Téged is (újra) várunk!

2013 május 24, Szép Estét! – Nyárköszöntő

Gábor atya köszönti az egybegyűlteket

Ezen a májusi estén egy különleges élmény részesei lehettünk. Immáron az év harmadik Szép Estjét rendeztük meg egy májusi pénteken, melynek témája a közelgő nyár köszöntése volt ezúttal, ennek megfelelően az elhangzott műveké, zenéké és a díszleté is.

Gábor atya 7 órakor nyitotta meg rövid köszöntőjével eseményünket, majd rövid, zenés szünetekkel tarkítva következtek a különféle irodalmi vagy énekes/zenei produkciók. Így hallgathattunk csodálatos verseket, népdalokat, hangszeres darabokat.

Újdonság volt az is, hogy most a Limonádé-Bár gondoskodott a gasztronómiai élvezetekről, így vendégeink különleges tálalásban kóstolhatták meg széles kínálatunkat.

Programunk Zoltán atya áldásával és még hosszú, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Köszönjük a résztvevőknek, előadóknak és a szervezőknek ezt a szép élményt!

2013 április 13, Kirándulás a Nagy-Kevélyre

DSCF8984

Ezen a tavaszi, napsütéses szombaton, korán reggel gyülekeztünk a Nagytemplomnál, hogy nem sokkal később megkezdjük kirándulásunkat a Pilisben.

Vidám 20 fős csapatunk hamar egymásra hangolódott, már a buszúton is. Hamarosan gyönyörű tájon sétálhattunk, és tízórainkat elfogyaszthattuk a vadregényes Teve-szikláknál.

1 óra körül érkeztünk a filmforgatáshoz készült egri vár másolatához, ami izgalmas számháborúnk helyszíne lett. Ezután felkapaszkodtunk a Nagy-Kevélyre, ahol a fáradalmakért a csodálatos panoráma kárpótolt minket.

A csúcson Gábor atya misét tartott nekünk, majd megkezdtük utunkat lefelé, és kissé fáradtan, de a nap élményeitől, beszélgetéseitől és a szép tájtól lélekben felfrissülve tértünk haza mindannyian.

Köszönjük a szervezők munkáját és a résztvevők lelkesedését!

Március 27, fáklyás keresztút a havas majorban

jnjjIdén újra összegyűltek a Városmajori Plébánia hittanos közösségei, hogy hagyományosan, nagyszerda este fáklyás keresztúttal emlékezzenek Krisztus szenvedéseire. Ez a keresztút azonban nem hasonlított egyetlen keresztútra sem, amit valaha láttunk: amerre csak néztünk, mindent belepett a hó, vastag lepelként borulva a Városmajorra.

A résztvevőket azonban nem riasztotta el a különös időjárás, a nagytemplomnál gyülekeztünk, majd hamarosan mindenki fáklyával, mécsessel kezében, Gábor atya vezetésével elindultunk.

A keresztút során az egyes állomások között egy-egy fiú, fiatalember hordozta a keresztet, az állomásokat pedig hittancsoportjaink tagjai jelenítették meg élőképként. Minden állomásnál rövid elmélkedés hangzott el – ezeket szintén a hittancsoportok tagjai írták. Az elmélkedéseket a szervezők kis füzetkében ki is osztották, így mindenki követhette, hazavihette a hallottakat.

Nagyon szép élmény volt a hóborította, s így különleges, tiszta hangulatot árasztó parkban taizéi énekeket énekelve végigjárni a keresztút állomásait.

Köszönjük mindezt a Jóistennek, és azoknak, akik lelkes munkával megszervezték ezt a szép eseményt.

Március 9, Szép Estét! és Sillye Jenő keresztútja

P3090020Ezen a korai tavaszi estén egy csodálatos esemény részesei lehettünk. Még 7 óra előtt nyitotta meg kapuit a csodálatos ünnepi díszbe öltözött Kistemplom a kíváncsi és testi-lelki megújulásra vágyó érdeklődők előtt. Szép számban gyűltünk össze, a gondos és lelkes szervezés eredményeképp.

Eseményünket Gábor atya beszéde nyitotta meg.

Ezt követően egy órán át templomunk gitáros kórusa jóvoltából Sillye Jenő bensőséges keresztútján vehettünk részt.Majd Rebi és Doma konferálásával megkezdődött a szépirodalmi est, nagyböjti vagy istenes témájú versekkel, zenével, plébániánk fiataljainak előadásában.

Ez alatt a résztvevők a Tea-Bár minőségi kínálatát élvezhették, köszönhetően Eszternek, Nikinek, Heidinek és Beninek.

Estünk ismét jótékony célú volt, gyűjtöttünk a nehezebb sorsú családok részvételére a júniusi plébániai hajókiránduláson. Köszönjük a nagylelkű adományokat!

Köszönjük a lelkes szervezőinknek és a nyitott vendégeinknek ezt a felejthetetlen élményt!

Március 9, nagyböjti alsós-felsős lelki nap

DSCF8058Ezen a napfényes tavaszi szombaton 9 órától gyülekeztünk a közösségi házban.

Az első lelki bemelegítő programot finom tízórai és vidám játék követte. Majd újabb lelki épülésre, a nagyböjt lényegének megértésére és egymás megismerésére szolgáló programok következtek, melyeket többször is megszakítottunk, hogy a felesleges energiánkat közkedvelt játékokkal vezessük le.

Délben közösen átsétáltunk ebédelni a minket megvendégelő Pannonia Sacra Iskolába.

Ezen a napon többek között imádkoztunk, filmet néztünk, játszottunk,  rajzoltunk és gyónásra is volt lehetőség.  A lelki nap során szerzett élmények, emlékek  birtokában, hitben elmélyülve és megtisztulva tértünk haza.

Január 25, rendhagyó ifjúsági farsang

Ezen a hóeséses, tél estén egy egészen újszerű farsangi alkalmon vehettünk részt.

Heidi, a bérmálkozók csoportjának kísérője fejében született meg a gondolat, hogy kizárólag a 13-18 éves korosztály részére is szervezzünk egy ehhez hasonló, kötetlen és vidám programot.

Az érkezőket csodálatosan feldíszített terem és mosolygós arcok fogadták. A kiváló hangulatú esemény során lehetőségünk volt többek közt izgalmas feladatokat megoldani, például müzlis dobozokat emeltünk fel szájjal, illetve megfordítottuk Aladdin szőnyegét úgy, hogy közben mindannyian rajta álltunk. Továbbá a változatos táncverseny nyertes párjának végtagjaira hatalmas kéz- és lábfejeket erősítettek, így kellett bemutatniuk a győztes táncot.

Új táncokat tanultunk, beugróztunk, sokat beszélgettünk, még többet nevettünk. A program egésze alatt finom ételek és italok kerültek terítékre, frissen sült farsangi fánkot is kóstolhattunk.

Célunk megvalósulni látszott; egy kicsit felkarolni ezt a korosztályt, hiszen ezt a nagyszerű alkalmat teljesen magukénak érezhették.

Köszönjük a főszervezőpárosnak, Heidinek és Nikinek munkáját!

Január 12, vidám alsós-felsős farsangunk

Izgalmas sorverseny :)

A karácsonyi időszak után eljött a farsang ideje is, így a Városmajorban is megrendezésre került egy vidám alsós-felsős farsangi ünnepség a plébániaépület tetőterében.

A terem színes lufikkal és szalagokkal volt feldíszítve. Az érkezők rögtön átvehették tombolaszelvényeiket, melyekkel később értékes nyereményekre tehettek szert (pl.: egy marék cukor, egy szép mosoly egy vezetőtől…).

Miután összegyűltünk (méghozzá elég szép számban), a farsang a vezetők felejthetetlen meglepetés-fellépésével kezdődött eseményünk. A felvezetés után megkezdtük a jelmezversenyt, ahol a versenyzők egyenként bemutatkoztak, s a zsűri alaposan szemügyre vette őket.

A zsűrinek igen nehéz dolga volt, rendkívül ötletes jelmezek közül kellet kiválasztania a győztest. Csak ízelítőül: Buga Jakab, Robot, Jézus korabeli halász, macskanő, szabadnapos bohóc…stb. Végül is a robotunk nyerte a versenyt, de mindenkinek gratulálunk a nagyszerű jelmezekhez!

A verseny után különböző ügyességi sorversenyek következtek, többek között csokievés késsel-villával kesztyűben és sálban, kókuszgolyó gyúrás, egymás WC papírba való csomagolása, valamint kanállal pingponglabda-átadása egymásnak.

Ezután egy mindenki számára várva várt programpont következett: a hozott sütemények és italok elfogyasztása. Miután mindenki jól lakott, különböző táncokat tanultunk és (kör)játékokat játszottunk, kötetlen beszélgetés és zene kíséretében.

Összességében a mulatság nagyon jól sikerült, mindenki jól érezte magát, köszönjük minden résztvevőnek, hogy eljött és beöltözött, és hogy egy ilyen szép délutánt tölthettünk együtt!

2012 december 17: Közös karácsonyi ünneplés

DSCF6422Ádvent negyedik vasárnapja előtt érkeztünk sokan meghitt, 2012-es évet lezáró karácsonyozásunkra a plébániaépület tetőterében. A havas utcáról betérőket meleg tea, zene, jó barátok, mosolygós arcok várták – hamar egymásra hangolódtunk.

A programot Zoltán atya és Gábor atya történtei és gondolatai indították. Ezt követően ráébredtünk, hogyan lehetünk mi is ajándékok, leírtuk, hogy mit szeretünk egymásban, és ezeket a kis üzeneteket kis borítékokban gyűjtöttük össze. A lelki tartalmakat Bori gyertyafényes imája zárta le.
 
Ezt követte a várva várt ajándékozás! Húztunk és apró, saját készítésű ajándékokkal leptük meg egymást. Természetesen a finom és bőséges agapé sem maradhatott el, amihez mindenki szívesen hozzájárult.
 
Együttlétünket néhány vidám játékkal zártuk, melyek végén volt, aki alig akart hazamenni. Mindnyájan nagyon jól éreztük magunkat, jó volt ismét megélni az összetartozást és a közösség megtartó erejét.

2012 december 8: Adventi lelkinap – készülődés szívvel-lélekkel

DSCF6072
Egy havas decemberi szombaton, advent 2. vasárnapja előtt gyűltünk össze a közösségi házban, hogy a gyerekekkel közösen megálljunk egy kicsit a hétköznapok rohanásában, és együtt hangolódjunk karácsony ünnepére.

Az gyülekezőket forró tea, mosolygós arcok, és bemelegítő játékok várták. A kisebbek ezután Orla néni vezetésével elvonultak saját zenéléssel, meséléssel és kézműveskedéssel tarkított délelőtti programjukra, míg a nagyobbakat Gabi testvér várta. Az ő témájuk is a várakozás volt, amit sok játékkal, rajzokkal és egyéb kreatív feladatokkal dolgoztak fel. A bérmálkozók idén, rendhagyó módon külön készülhetek, nekik Gábor atya és Bori tartott mélyebb elmélkedéseket, melyeken egyénileg elvonulva lehetett tovább gondolkodni.

A tartalmas délelőtt után, melyet csak a tízórai szakított meg, egy nagy szabadtéri közös játék következett Doma és Beni vezetésével. Ezután közösen elfogyasztottuk a finom ebédet, majd délutánra ismét csapatokra oszlottunk.

Az alsósok folytatták külön készületüket, míg a felsősök és a bérmálkozók egy történet után Eszter segítségével gyönyörű mécsestartókat készítettek. Ezalatt alkalom nyílt a szentgyónás elvégzésére, melyet szép számban igénybe vettek a résztvevők. A napot a kápolnában közös énekkel és imádsággal zártuk.

Reméljük Mindenki figyelmét sikerült a közelgő karácsony valódi tartalma felé fordítani, és hozzájárulni a tartalmas adventi készületükhöz…

2012 október 27: Szép estét! kulturális este

A város ködben úszott. A apró mécsesek fénylettek a Kistemplom lépcsőin.

Ilyen gyönyörű látvány fogadta a Szép estre érkezőket, ahol közel 100-an gyűltünk össze egy utolsó októberi hétvége szombatján. Kevesen tudják, hogy Babits Mihály és Sík Sándor is tartott régen felolvasóesteket a majorban. Erre is próbáltunk emlékezni azzal, hogy az est témája a ’20-30-as évek volt, ennek megfelelően a hangulaté, díszleté és a programé is.

A világítást a gyertyák meleg fénye adta, csupán egy állólámpa jelezte az olvasósarok helyét. Gábor atya köszöntését követően az est házigazdái, Heidi és Doma különféle csodálatos vers/novella felolvasásokat, zenei produkciókat konferáltak fel. Ennek szüneteiben a korabeli stílust, hétköznapokat bemutató vetítéseket tekinthettünk meg, zenei aláfestéssel.

Az esemény egésze alatt Eszter és Beni, a Tea-Bár vezetői különféle, ízletes teákat szolgáltak fel a hatalmas kínálatból, melyet a résztvevők egy kis sütemény kíséretében fogyaszthattak el.

Az este célja az volt, hogy a római Taizé-találkozóra készülő fiatalok (akik a produkciókkal készültek) egy kis hozzájárulást gyűjtsenek útjukhoz, ezért mindenki lehetőségeihez mérten adakozhatott. Ez úton is köszönjük az adományokat!

Ennek megfelelően egy megragadó Taizé imaórával zártuk programunkat, Komarik Anna és Kormos Janó jóvoltából.

Köszönjük vendégeinknek a részvételt, szervezőinknek a lelkes munkát! Remélem egy hagyományteremtő estének részesei lehettünk ezen a felejthetetlen estén…

2012 október 20: B.E.M. ifjúsági kirándulás a Holdvilág-árokban

Ezen a megragadó, napfényes őszi hétvége szombatján gyűlt össze,  és hangolódott igen hamar egymásra csapatunk. Hittanosok, cserkészek, ministránsok és az I-csoport egyaránt szép számmal képviseltették magukat, közel 40 résztvevő és szervező volt jelen.

Nagyszabású kirándulásunkat ismerkedéssel, közös imával indítottuk, majd elsétáltunk a Batthyány térre és az 5-ös HÉV és egy volánbusz segítségével megközelítettük a kirándulás helyszínét, az ősszel különösen szép Holdvilág-árkot.

Mottónk a “bizalom, egység, megerősödés” (=B.E.M.) volt, ezt 3 izgalmas állomás szemléltette. Például hirtelen felemelkedő karok közt kellett átfutnunk, 3 dimenzióban megformáztuk a “közösség” szót, illetve 2 ujjal emeltük magasba társainkat.

Utunk igen változatos tájakon át vezetett – ugráltunk sziklák között, patakokon át, másztunk szédítő létrára, magas hegycsúcsokra, sötét barlangba… Egy gyönyörű völgyben pedig szentmisén vettünk részt.

Tettünk egy kisebb kitérőt is útban hazafelé, így a naplementét is megcsodálhattuk az erdőből. Sokan kissé fáradtan, de a nap szép élményeitől, tartalmas beszélgetéseitől, lenyűgöző tájtól lélekben, a Balaton-szelettől testben is felfrissülve tértünk haza :)

Köszönjük a szervezők odaadó munkáját. Gyere velünk megint kirándulni!

2012 október 14: Gábor atya 35. születésnapját ünnepeltük

Gábor atya alig 3 hónapja érkezett plébániánkra, ez idő alatt mégis mindenki nagyon hamar megkedvelte, szívébe zárta őt.

Mivel már régen kipuhatoltuk, hogy mikor van új káplánunk születésnapja, pár héttel a fontos nap előtt szervezésbe kezdtünk; meghívtuk a majori fiatalokat, hogy együtt lepjük meg  ünnepeltünket. Ezen az estén megbeszélésre hívtuk, a terv az volt, hogy a ‘Szép Est’ című irodalmi estünket tervezzük meg, készítjük elő az esti fél 8-as mise után – legalábbis Gábor atya így tudta.

Valójában a plébániaépület tetőterében vártuk (volna). Terveinkbe ugyanis egy kis hiba csúszott: a megbeszélt helyszín, a konyha alatt a jelenlévők nem tudták, hogy az épület melyik konyháját kell érteni, végül az alagsor mellett döntöttek. Így Gábor atya a megterített asztalon-, mi pedig az üres termen lepődtünk meg. Lassan érkeztek a résztvevők, volt aki ping-pongozni jött, volt aki az imaórát kereste. Végül megjelent az utolsó ember is, a tortával.

Ároni áldással köszöntöttük igen meglepett káplánunkat. Az élmény mellé ajándékba egy általunk írt verset kapott, valamint sok (sós) sütemény kíséretében megnéztük a róla készített, közös élményeinket feldolgozó kisfilmünket is. Sokat beszélgettünk, sokat nevettünk ezen a gyönyörű estén…

Isten éltessen, reméljük még sokáig köztünk, Gábor atya!

2012 szeptember 15: Nyitott Templomok Éjszakája, évkezdő gyermekprogram

A Szakrális Művészetek hete első hétvégéjén a Városmajori Plébánia is csatlakozott a Nyitott Templomok Éjszakájához, természetesen a fiatalabbakat is izgalmas programra hívtuk és vártuk.

A tanév első saját szervezésű programjára nagy lelkesedéssel készült kicsi és nagy egyaránt. Egy napfényes, őszi szombat délután gyűltünk össze néhány órára, hogy ez alkalomból jól érezzük magunkat.

A bevezető, színes papírrepülő-versenyt követően a Torony minden emeletén különböző érdekes feladatokkal vártuk a résztvevőket. Olyan izgalmas foglalkozások voltak, mint például összekötött lábbal akadálypályán végig csúszni-mászni, bekötött szemmel egymást csokipudinggal megetetni, hogy párat említsek csak.

Az akadályversenyt követően a tavalyi év eseményeiből és a hittantábor élményeiből összeállított filmet vetítettük le a nagy kivetítőn, majd az esemény zárásaként és útravalóként is egyben Gábor atya megáldotta az iskolatáskáinkat.

A régi, több éves hagyománynak megfelelően ismét voltak Torony-túrák, teaház az este folyamán 23:00-ig, méltó lezárása volt ennek a szép napnak.

Köszönjük a lelkes gyerekeknek és szervezőknek ezt a vidám, élményszerű napot!

Ezen a forró, élménydús, nyárközepi héten került sor a várakozáson felüli, óriási sikert aratott hittantábor megrendezésére. Mind gyerekek és szervezők kivétel nélkül, hihetetlenül jól éreztük magunkat, és úgy gondolom, felejthetetlen élményben volt részünk.

Egy hétfői napon korán reggel gyülekeztünk a majorban, ahol tábornyitó szentmisére került sor. Ezt követően a Nyugati Pályaudvarhoz igyekeztünk, hogy vonattal közelítsük meg a tábor helyszínét, Nógrádot. A cipekedésben sokat segített, hogy a táskák nagy részét autóval szállítottuk a helyszínre.

Az első napon megismerkedtünk egymással, új barátokat szereztünk. A mottónk (mely a résztvevők fejéből ill. szájából pattant ki), is ezen a napon született meg: “Zsír a hittantábor!” A 2 fogásos, meleg ebédet követően (melyet mindig a helyi étteremben fogyasztottuk el) a nógrádi várban került sor egy hatalmas számháborúra. A nap lezárásaként este még egy láthatatlan színház élményében is volt részünk.

A második nap a várakozás jegyében telt. Várakoztunk a Szentlélek eljövetelére, ez alkalomból egy tűzoltó bemutatóra is sor került. Megcsodáltunk és megmásztunk egy 120 éves locsolóautót és egy nagy tűzoltókocsit is, kipróbáltuk a sisakokat, oxigénpalackokat, locsolótömlőket. Délután, mint szinte minden nap sportolásra, vagy kézműveskedésre is volt lehetőség, de a nap az ünnepi vacsorában csúcsosodott ki.

Szerdán strandra indultunk, de útközben egy bénába “botlottunk”. István atya meggyógyította őt, mint Jézus a bibliai történetben. A váci strandon nagyon jól szórakoztunk, vízicsatáztunk, röpiztünk, napoztunk, beszélgettünk, fagyiztunk. Este újdonsült káplánunknak, Gábor atyának avatására került sor. Így kérdésekkel és különféle feladatokkal “bombáztuk” őt és István atyát, melyeket szinte hibátlanul teljesítettek. Mivel igen elfáradtunk, korán lefeküdtünk, mit sem sejtve, hogy ezen az estén éjszakai túra lesz. Így éjfél után ki lelkesen, ki inkább álmosan, egymás kezét fogva indult útnak a vár felé. Utunkat a Sauli keresztényüldözés jegyében tettük meg, mintegy előkészítve a holnapi nap eseményeit. A mécsesekkel és fáklyákkal megvílágított várban megújítottuk keresztségi fogadalmunkat.

Csütörtökön kirándultunk, Szokolya felé gyönyörű erdei úton haladtunk, és közben Saul megtérésének története kísérte utunkat állomásról állomásra. Ezen a napon került sor a vezetői-gyerek futball-mérkőzésre, az eredmény 2-2 lett. Az éjszakai sötétben, zseblámpás számháborúval búcsúztattuk a napot a helyi sportpályán.

Pénteken beszélgetésekre, kézművesre tettük délelőtt a hangsúlyt, majd Nógrádon izgalmas városvetélkedőt tartottunk. A tábor utolsó estéjén rendeztük meg a Ki mit tud?-ot, melyen csoportokban és egyénileg is sokan, a legkülönfélébb műfajokban indultak. A legjobbnak, zárásul kiosztottuk az Arany Zsír díjat, ezt követően éjfélig különböző táncokra, zenés játékokra került sor a tábortűznél.

Nehéz volt a szombati napon elbúcsúzni egymástól, a kialakult, jó tábori közösségtől, de mindannyian örültünk az elmúlt napok élményeinek, és családtagjaink viszontlátásának. A tábort záró szentmisét a Nagytemplomban tartottuk. És -mint megállapodtunk- jövőre is egészen biztosan viszontlátjuk egymást.

Csatlakozz hozzánk Te is!

Június 18-22, ismét Napközis Tábor!

Második alkalomból került megrendezésre a Napközis Tábor, ezúttal a közösségi házban, mely messze túlszárnyalta várakozásainkat – gyerekekét, szülőkét egyaránt.

Sok szülő számára nagy segítség ez a tábor, hiszen az iskola befejeztét követő első héten biztonságban, szerető kezekben tudhatja gyerekét, és nem utolsósorban a résztvevő maradandó élményekkel gazdagodik. A lelkes szervezésnek, átgondolásnak, tapasztalatoknak köszönhetően ez maradéktalanul sikerült megvalósítani.

Ezen a szép nyári, héten több mint félszázan gyűltünk össze. Délelőtt ezért korosztály szerint 2 csoportra oszlottunk. A reggel kilenckor kezdődő közös bemelegítő játékot követően a csapatok különféle programokon vehettek részt. A kisebbek Jézus korába repültek vissza, bibliadrámáztak, kézműveskedtek, játszottak, míg a nagyobbakkal megismertük a Szentlélek ajándékait, beszélgettünk, vetítettünk… Ezalatt tízóraira, és ebéd előtt játékra is volt lehetőség (pl. az örök kedvenc métára:D ).

A kétfogásos ebédet közös zenélés és éneklés, majd naponként változó, különféle délutáni program követte, így például volt sorverseny és akadályverseny, de métáztunk, fociztunk, számháborúztunk, együtt nyomoztunk (miután egy vezetőtársunkat “elrabolták”) és készítettünk egy nagy majorfoglaló kvízt is.

A hagyományhoz híven az utolsó napon levetítettünk a tábor élményeiből összeállított kisfilmet, melyre a kedves Szülőket is elhívtuk.

A tábor hatalmas sikert aratott. Ezt mi sem igazolja jobban mint a gyerekek mosolya arcukon, és persze saját beszámolójuk:

“Mindennagyontecet” (sic)

“A programok izgalmasak, szuperek és királyak voltak”

“Jó volt a hangulat és jól éreztem magam”

“Nagyon jó és szórakoztató”

“Ott voltak a barátaim, de sokakat megismerhettem”

“Nagyon szívesen jövök jövőre is”

Bár a búcsút volt aki megkönnyezte, de úgy gondolom, mindannyian szép és színes emlékekkel gazdagodva indulunk neki a nyárnak e tábort követően, remélve, hogy a Hittantáborban még viszontlátjuk egymást.

Gyere velünk táborozni jövőre is!

Június 16, Plébánianap és közösségi ház avató

Egy napsütéses, meleg nyári napon megtelt a közösségi ház érdeklődőkkel; hiszen ezen a napon avatták fel hivatalosan az új közösségi házat. Ez alkalomból a városmajori közösségek is bemutatkoztak. Mi az ifjúságot, a hittanosokat, a cserkészeket, a VAKE ifjúsági tagozatát és a diákklubot is egyaránt képviseltük.

A programon szerepelt körbejárás, egy építész segítségével és fotókat is vetítettek az építkezés éveiről illetve volt bőséges büfé. Ezalatt a látogatók kötetlenül járkálhattak és ismerkedhettek meg a közösségekkel. A nap végén Zoltán atya megáldotta a házat, majd szentmisével zártunk.

Mi a földszinten vártuk és beszélgettünk az érdeklődőkkel és tájékoztattuk őket aktív és lelkes tevékenységünkről. Egy élményfalat is állítottunk közel 150 fotóból. A gyerekekkel játszottunk, a háttérben “lounge” zene szólt. A hívek végül egy aláírással örökítették meg látogatásukat, cserébe “útlevelükbe” pecsétet kaptak, melyekért értékes nyereményeket lehetett gyűjteni.

Ez a nap különleges volt, hiszen lezárta a sok évi odaadó munkát, de mégis elindított valamit, lehetőségeket, új élményeket a jövőre nézve.

Május 26, június 2 és szeptember 9, A kék habostorta – színdarab előadás

Ezeken a csodálatos, izgalommal és várakozással fűtött napokon megtelt a Kistemplom gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Egy kislány miatt jöttek el, kit 2010 szeptemberében elgázolt egy kivilágítatlan autó. Vivien azóta kómában van, családja otthon ápolja türelemmel, szeretettel. Az ezzel járó költségek enyhítéséért gyűlt össze csapatunk, és egy jótékonysági előadást készítettünk.

A jelentkezés 2011 decemberében, a hideg télben kezdődött. Elején lassan indult, de egyre, egyre többen lettünk, majd végül összeállt húszfős csapatunk.

“Ugye, amikor feelébred a kislány, neki is előadjuk?” kérdezte az egyik hétéves kisfiú, egy próbán. “Hát persze” válaszoltam boldogan de a meghatottságtól inkább sírva tudtam volna fakadni…

Vivien anyukájával az előadás előtti hónapban, késő tavasszal vettem fel a kapcsolatot. Elmondta, hogy ez a kislány kedvenc meséje. Az előadásra eljött a család, és nagyon tetszett nekik a darab. Természetesen hálásak voltak az adományokért, de számukra a gondoskodás, odaadás kis gesztusa jelentette a legtöbbet.

Hosszú volt ez az 5 hónapi készület, de nagyon szép. Rengeteget adtunk, de még többet kaptunk. A sikeren felbuzdulva jövőre egy színjátszó csoportot fogunk indítani.

Végül szeretnék köszönetet mondani Beninek és Domának, a szervezőtársaimnak, István atyának és Zoltán atyának a helyszín biztosításáért, Petinek a hangosításért, a szerzőtársaknak (Muszty-Dobay) a tanácsokért, zenékért. Az adományokból közel 300 000 forint gyűlt össze, köszönjük!

Április 4, fáklyás keresztút – meghitt húsvéti készület

 

Ezen a szép, tavaszi napon, Nagyszerdán, Jézus kereszthalálára emlékeztünk.

Hét órától gyülekeztünk a Toronynál, hiszen (kereszt)utunk innen indult és ide is tért vissza. Több mint 50-en gyűltünk össze, gyerekek, szülők, szervezők. Utunkat István atya vezette a városmajoron át, egy kört téve meg. Még egészen világosban, a szürkület kezdetén indultunk, s a stációkat járva fokozatosan sötétedett be, de fáklyáink és mécseseink bevilágították az éjszakát is. Az állomásokat hittanos csoportjaink élőkép-szerűen jelenítették meg, s a súlyos fakeresztet felváltva hordoztuk, bensőséges énekeket énekelve.

Utunk végén a Mária-szoborhoz érkeztünk, ott mécseseinkből egy keresztet formáztunk, ezzel utalva a feltámadásra. Emlékezetül pedig emléklapot osztottunk résztvevőinknek.

Köszönet a szervezőknek ezért a meghitt alkalomért, a résztvevőknek a testi és lelki odaadásért, s kívánom, hogy hasonló érzésekkel telve, melyeket megtapasztalhattunk utunkon, készüljünk és ünnepeljük a közelgő húsvétot.

Február 25, Nagyböjti lelki nap – egy kis útravaló

Egy meglehetősen tavaszias, február végi hétvége szombatján gyűlt össze közel húszfős társaságunk az új közösségi ház tetőterében.

9 óra körül kezdtünk gyülekezni, ahol rövidesen egymásra hangolódott lelkes csapatunk. A program kezdetén egymásra próbáltunk figyelni és megismerni egymást, beszélgetni azokkal, akiket nem ismerünk olyan jól, akikkel ritkán találkozunk. Majd egy memory-játék formájában elevenítettünk fel Bibliai történeteket, csodatételeket. Végül süteménnyel, gyümölccsel gazdagon terített uzsonna várt minket. Ezt egy rövid, de annál izgalmasabb játék, majd egy újabb lelki épülésre lehetőséget adó rész követte. Ennek keretében a tékozló fiú, majd Zakeus történetével ismerkedhettünk meg.

Fél egykor érkezett el az ebéd ideje, szendviccsel, süteménnyel, teával. A népszerű akadályversenyen, mely az ebédet követte a soron, ügyességi feladatokkal “küzdöttünk” meg csapatokban. A program zárásaként bűnbánati rész következett, sok, gitárral is kísért énekkel. Itt lehetőség volt gyónásra is. Egymástól egy vidám, záró játékkal búcsúztunk el.

Mind vezetők, mind gyerekek élményekkel gazdagodva, várakozással indultunk útnak, a Nagyböjt felé. De jó is volt! :)

Köszönjük Mindenkinek!

2011 december 19: Közös karácsonyunk – az év utolsó alkalma

A 2011-es év lezárása volt ez a különösen szép, meghitt alkalom, karácsony előtti utolsó héten, az új közösségi ház tetőterében.

Csaknem 30 gyerek vett részt ezen a programon, hatalmas lelkesedéssel.

Fél 5-től gyülekeztünk, és teázással vártunk, hangolódtunk egymásra. Ezt követően Zoltán atyától hallgathattunk egy karácsonyi történetet, majd egy fény-utat építettünk. Mindez a kb. fél óra jó alkalom volt szívünk nyitottá válásához, hogy be tudjuk fogadni Jézus születésének ünnepét, és annak történetét.

Majd a közösen összeállított, ételben-italban rendkívül bőséges agapé következett, melynek különösen örültünk. Csoportokra oszlottunk, és egy negyedórás játékkal folytattuk, majd ráébredhettünk, hogyan lehetünk mi is ajándékok, és személyes borítékokba gyűjtve írtuk le, mit is szeretünk egymásban.

Végre következett a nagyon izgalmas és sokat várt ajándékozás. Húztunk, és kölcsönösen leptük meg egymást, jelképes és saját készítésű ajándékokkal. Ugyanekkor került sor a (meglepetés) élményfal átadására, mely most a Toronyban látható.

Mindez egy jó alkalom volt arra, hogy gondoljunk egymásra, köszönjük meg egymás fáradozását értünk, felismerjük a másik jó tulajdonságait. Ezt már csak tetézni fogjuk a jövő évben…

December 3. – Felsős ádventi lelkinapon szerzett élményeink

Az első hóesést követő napon, ádvent 2. vasárnapja előtt egy nappal gyűltünk össze az új közösségi házban, hogy együtt készüljünk a közelgő karácsonyra.

A lelkinap keretét a magvető példázata szolgáltatta. A délelőtt során minden hittancsoport kapott 20-25 percet, hogy bemutathasson egy-egy utat. Megszemléltük az út szélét, hogy mi mit hagyunk ott, mivel nem törődünk. Sor került a kövekre és a tüskékre is, életünk nehézségeire és fájdalmaira. Beszéltünk a jó földről is, és megnéztük, hogyan lehetünk mi jó földek.

A kreatív feladatokkal, zenével és énekléssel tarkított részek között játszottunk is egy kicsit, és fokozatossan alakítottuk ki a padlóképet. Az ebéd és némi játék után Zoltán atya és István atya magyarázata következett, majd Bori zárta a padlóképet, és az élménymegosztással a lelkinapot is.

Nagyon örültünk minden résztvevőnek, csaknem 20 fiatal jött el, és az alsós lelkinapon is hasonló létszám volt, és lelki útravalón kívül sok élménnyel is gazdagabban mehettünk haza.

Köszönjük a szervezőknek a sok készületet és munkát!

November 12.-e: Rendhagyó közösség-építő nap

Az utolsó igazán szép, őszi hétvége szombatjára terveztük ezt a nagyszerű közösségi napot.

9 órától gyülekeztünk a Toronyban, ahol hamar egymásra hangolódott a közel 15 fős csapat. Hamar fel is kerekedtünk és elsétáltunk a fogaskerekű-megállóig, és kb. egy 20 perces út után megérkeztünk a Széchenyi-hegyre. Egy vicces bemelegítő játék után hamar összeszokott csapatunk, és megkezdtük kirándulásunkat a János-hegy felé.

Ez a túra különleges volt, ugyanis 10-15 perces időközönként megálltunk, és ilyenkor a nagy akadályverseny 1-1 állomására került sor. Legközelebb a Normafán álltunk meg és ismertük meg annak történetét, ugyanitt tekintettük meg a Szent Anna-kápolnát.

Továbbhaladva hamar megérkeztünk a libegőhöz, ahol egy rövid, de annnál meredekebb emelkedő várt ránk. Ezt leküzdve az Erzsébet-kilátóról táruló csodálatos panoráma mindenért kárpótolt minket. A

túrának még egy szakasza várt ránk a Szépjuhászné felé. Buszra szálltunk és egy rövid séta után elérkeztünk az előre befűtött, jó meleg Toronyba. Uzsonnánk elkészültéig egy jót játszottunk, majd korgó gyomrunkat szendvicsekkel, gyümölcslével, süteményekkel csillapítottuk. Ezt követte a 20+1 kérdéses kvíz, melybe három csapatra oszolva próbáltuk tudásunk legjavát beletenni. Remekül játszottunk kint is, egészen programunk végezetéig.

Ez a napfényes nap még sokáig őrizni fogja emlékét szívemben, és remélem hasonlóan érzik ezt a résztvevők is, melyet mi sem bizonyít jobban, mint saját beszámolóikból készült válogatásunk:

“Én a kirándulást élveztem a legjobban, azon belül az állomások nagyon jók voltak.”

“Összefoglalva minden 5-ös!”

“Vicces volt”

Tetszett a Normafa és Noémi előadása. És még a kvíz is nagyon jó volt!”

“Szörnyen jó volt!”

“Nagyon jó hangulatú volt, sok helyes vezető és gyerek volt, főleg a kvízt és a frizbifocit élveztem.”

“Nagyon jó volt!!!”

“A kvíz – lelkesítő volt”

“Nagyon tetszett a mai nap, sok új embert ismertem meg. Az akadályok jól feldobták a kirándulást és a frizbifoci is nagyon jó volt, a végére megértettem  a szabályokat!”

Ezekhez hasonló élményekkel távoztunk mindnyájan, remélem még sok ehhez hasonló programra is lesz lehetőség. Köszönet a szervezőknek!

Szeptember 17.-e: Nyitott Templomok Éjszakája – egy különleges nap eseményeiről

Az év első élményét szerezhettük meg ezen a napfényben igen gazdag délutánon a gyerekekkel.

Már kora reggeltől sok-sok érdeklődő indult a Torony-túrákra, templom-vezetésekre a kis- és nagytemplomban egyaránt. Négy különböző koncert (fúvós, zongora, orgona, jazz) várta az érdeklődőket, délelőtt az árkádoknál-, délután egészen éjfélig a kistemplomban volt gyertyafényes teaház, ahol különleges teákat és finom süteményeket kóstolhattunk meg.

A gyereknek fél kettőtől indítottunk programokat, melyen szokás szerint egy rendkívül jó társaság gyűlt össze.

Ennek kezdetén Heidi vezetésével megtekintettük a nagy- és kistemplomot. Sok olyan, hétköznapokon nem látható helyre is eljutottunk, mint például a keresztelő, mellékkápolna, sekrestye. A karzatról megcsodáltuk a templom méreteit, az oltárnál az egészen egyedülálló üvegfestményeket, és ezalatt sok érdekes információval is gazdagodtunk.

Majd egy bemelegítő játékkal folytattuk, és ezt egy rövid séta követte a számháború helyszínéig. Rövid csapatfelosztás után kezdődött is a bő órás kellemes időtöltés. A csapatoknak mindössze egy ízben sikerült megtalálnia az ellenfél zászlaját, a “harc” izgalmas volt.

A kissé fárasztó “küzdelem” után (egy játszóteret is útbaejtve) következett az uzsonna, melyet kivételes csönd kísért :)  .

Befejezésképpen az örök kedvenc “zászlós” játék következett, mely még a fáradtabbakat is felvillanyozta.

A búcsút csak a legközelebbi találkozás öröme könnyítette, melyről szintén beszámolunk majd.

Kifestettük hittantermeinket a Toronyban

Június 16-21, a napközis tábor élménybeszámolója

Júniusban vége lett az iskolákban a tanításnak, és ilyenkor a családokban nem mindig egyszerű megoldani a gyerekek felügyeletét. Idén júniusban erre adtunk lehetőséget a szülőknek. Első alkalommal szerveztünk napközis tábort a plébánián. Június 16-17-én, ill. 20-21-én a Kistemplom és a városmajori park adott helyet a programoknak.

A legkisebb gyerek 4 éves volt, a legidősebb 14. Nem volt könnyű feladat minden korosztálynak egyformán izgalmas programokat kitalálni, lekötni minden gyerek figyelmét. A 4 nap során mind a gyerekek, mind mi sokat változtunk, alkalmazkodtunk egymáshoz. Néhány játékhoz két részre bontottuk a csapatot: a kisebbek körtáncoltak, kézműveskedtek; a nagyobbakkal különböző szabadtéri játékokat játszottunk sokat. Minden nap énekeltünk a gyerekekkel, ritmushangszerekkel és tapssal színesítve. Hihetetlen volt látni, hogy az örökmozgó csemeték mennyire megnyugodtak és koncentráltak, ha hangszert kaptak a kezükbe.

Minden napnak volt a segítő fiatalok közül két koordinátora, akik az aznapi játékért és szervezésért voltak felelősek. A négy napot négy témára fűztük fel: első nap a Teremtést vettük, második nap a Bűnbeesést, harmadik nap a vak Bartimeus meggyógyítását, negyedik nap Jézus második eljövetelét. A történeteket a nap elején néma színdarab formájában játszottuk el a gyerekeknek. Nekik kellett kitalálni és megfejteni a mondanivalójukat, melyet egy közös csoportbeszélgetés során beszéltünk át. A tízórai és az uzsonna gyümölcs és sütemény volt, az ebédet a plébánia hölgytagjai készítették a Kistemplomban. Nagyon hálásak vagyunk nekik a főzésért, mosogatásért és a sok egyéb segítségért.

Az utolsó nap főszerepe a számháborúé volt, amiben az összes gyerek együtt vett részt. A játék azért volt különleges, mert a győzelmet jelentő zászlót csak a legkisebbek szerezhették meg, így őket a nagyobbaknak kellett ebben segíteniük. Kedden záró programként bemutattunk a szülőknek két éneket a tanultakból, ill. egy meglepetés vetítéssel visszaidéztük, hogy mi történt velünk a négy nap során. A gyerekek ajándékba a sok élmény mellett lufiból hajtogatott állatkákat kaptak.

Úgy érzékeltük, ez a szülőknek nagy segítség volt, és a gyerekek is jól érezték magukat, nem otthon unatkoztak. Jövőre is szeretnénk megszervezni a napközis tábort, esetleg már 2 hetesre.

Röviden az ápr. 30-ai kirándulásról/akadályversenyről/métáról

Kis csapatunk tíz órakor indult a templom elől, és a 22-es busszal Szépjuhászné megállóig mentünk. Elgyalogoltunk a Nagy- és Kis-hárshegyi kilátóhoz, ahol megcsodáltuk a lenyűgöző panorámát. Hűvösvölgyet keresztezve haladtunk a Hármashatár-hegy irányába, a vitorlázó-repülőtéren pihentünk meg; ez pár emelkedőt követően különösen jólesett. A fissítő ebéd után e hely adott helyszínt a rövid záporokkal tarkított akadályversenynek, és később a métának. A mozgalmas játékok után sürgősen egy kúthoz mentünk, majd zárásként Budapest hídjait csodáltuk meg az Árpád-kilátóból, és innen tértünk haza.

A kb. 10-12 km-es túra alatt szép, napsütéses idő volt, alig esett az eső. Mint gyerekek és kísérők egyaránt jól éreztük magunkat, a menetelést ki kevésbé, ki túl jól bírta, de ez, és a közös programok lehetőséget adtak az összekovácsolódásra, egymás és a minket körbevevő természet jobb megismerésére. Remélem szerezhetünk még sok ehhez hasonló élményt, és sokat kirándulunk még együtt!

A résztvevők így számolnak be itt szerzett élményeikről:

“ÓÓÓÓÓ…!!!! olyan jól éreztem magam! Olyan sok embert megismertem, akiket eddig látásból vagy még abból se ismertem. Nagyon remélem még sok ilyen lesz!”

“Kedves Doma!  Én is nagyon köszönöm a szervezést, nagyon tetszett a kirándulás, jól éreztem magam! Legjobban a repülőtéri feladatok tetszettek :) ))”

“Sziasztok!  Én is nagyon jól éreztem magam (kivéve fölfele:D), köszönöm Domának és Beninek a szervezést, sztem mindenki jól érezte magát!:P”

“Szerintem nagyon jó volt a kirándulás, különösen az akadályverseny és a méta tetszett. Máskor is jövök!”

Április 20-ai meghitt, fáklyás keresztút a majorban

„Ha valaki én utánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét minden nap, és kövessen engem.” – ezzel a mondattal hívtuk a fiatalokat és szüleiket április 20-án fáklyás keresztútra.

A menet István atya vezetésével a torony mellől indult, és ide is ért vissza. Ez a keresztút attól volt különleges, hogy a gyerekek jelenítették meg az egyes stációkat élőkép-szerűen. Már hetekkel előtte elkezdtünk készülni a fiatalokkal, elpróbáltuk a jeleneteket. Óriási dolog volt látni az arcokat, hogy mennyire beleélték magukat. Ezen az estén nem kisebb feladatot kaptak, mint hogy kísérjék végig Jézust az útján.

Jó volt látni, hogy ennyi szülő is eljött, hiszen így képet tudnak kapni a gyerekekkel való munkánkról. Fokozatosan építjük a fiataloknak a közösséget, mert az hatalmas megtartó erő tud lenni.

Nekem személy szerint hatalmas élményben volt részem ezen az estén, és azt hiszem, egy életre szóló ajándékot kaptunk mindannyian. Még világosban indultunk, kezünkben fáklyákkal és mécsesekkel. Fokozatosan sötétedett be, kis csapatunk így vonult végig a Majoron, felváltva hordozva a nagy fakeresztet. Ha út közben kialudt valakinek a mécsese, meggyújthatta a társáéról, így adtuk tovább a fényt. A tizennegyedik stáció után a Mária- szobor elé kereszt alakban letettük az égő mécseseket a Feltámadásra utalva.

„Mert ahol ketten vagy hárman egybegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.”- mondja a Szentírásban Jézus, és azt hiszem, ez tényleg így is volt.

Április 9.-ei lekinap – lelki feltöltődés…

„Segítesz nekem kiszínezni a világot?”

Ahogy a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra. Különösen igaz ez a nagyböjti időszakra.

Április 9-én lelki napot, és István atya vezetésével szentségimádást tartottunk a hittanos fiataloknak, a negyedikestől a nyolcadikos korosztályig; a megszervezésben és a lebonyolításban pedig a leendő bérmálkozók voltak segítségünkre.

A gyerekek és mi, csoportvezetők is nagyon élveztük a napot. A fölös energiák levezetésére többször is beiktattunk egy kis mozgást. Elsősorban azonban a lelki dolgokra fektettük a hangsúlyt.

Szerettünk volna egy tartalmas napot, ahonnan a gyerekek lelki útravalóval távozhatnak. Idén a búskomorságban szenvedő „szürke város” embereit kellett „kiszínezniük” Jézustól kapott „színekkel”. A gyerekek rajzain a „szürke” emberkék egyre csak színesedtek.  Fokozatosan fedezték fel, jöttek rá a feladatok kapcsán, hogy hogyan is válhat valaki Jézus „festőecsetjévé”.

Reméljük, ezt a küldetést folytatják majd nem csak családjuk körében, hanem mindenhol.