Bérmálkozásra készültünk – a Breki csapatról

Idén májusban ismét ellátogatott plébániánkra Székely János püspök atya, hogy kiszolgáltassa a bérmálás szentségét 28, arra készülő személynek. Prédikációjában három tényező, a rendszeres, személyes imaélet, a szentségekben való gyakori részesülés és a szolgálat fontosságát emelte ki, melyek nem csupán támaszként szolgálhatnak életünkben, hanem pillérei is lehetnek az Isten felé vezető hídnak. Mindemellett hálát adott a Szentlélek bőséges ajándékaiért és az elköteleződött fiatalokért.

A bérmálkozók jelentős hányadát adták a már két éve erre hangolódó gimnazista hittancsoportunk, a Breki tagjai. Hogy hogyan is várták ők ezt az alkalmat?

2014 tavaszán, a már lassan öt éve fennálló, és a Hittanos Gárda tagjai, Riesz Doma és Beni által kísért, kamasz korosztályú hittanos csapatok összeolvadtak, hogy útjukat közösen folytassák az elkövetkezendő időben. Koncepciónk egyszerű volt: ahogy közeledünk egymáshoz, úgy közeledjünk a Jóistenhez.

Ennek tükrében nem csak a testi-lelki töltekezés, épülés fényében szervezett, heti rendszerességű találkozóinkon fektettünk nagy hangsúlyt a közösségépítésre, hanem gyakran szerveztünk rendhagyó programokat is, voltunk sokat kirándulni, többször paintballozni, bowlingozni, szabadulós szobából kijutni, kerékpározni, sütögetni, filmet nézni, jártunk aquaparkban, de voltunk már többször együtt több napot Gárdonyban, a Balatonnál, Esztergomban, Velencén és Dömösön is.

Valamint kiemelkedő fontosságúnak tartottuk a lelkiekben való gazdagodást is, gyakran tartottunk imaalkalmakat, voltunk több napos, karizmatikus szellemiségű lelkigyakorlaton Válon, és a bérmálkozás eseményét is (többek között) egy lelkinap előzte meg.

Szolgálatból sem volt hiány, mindenki lelkesen és felelősségteljesen kivette a részét hagyományos Napközis táboraink lebonyolításában, de sokan a Hittanos Gárda tagjaként koordinálják a városmajori hittanos közösség életét.

Miben is más ez a közösség, mint egy hagyományos baráti társaság?

A világ számos területén érzékelhetjük, hogy az egyéni érdekek dominálnak, gyakran megkeserítve ezzel a mi hétköznapjainkat is. Mi, hittanos vezetők arra gondoltunk, hogy kialakítunk egy jó értelemben vett „burkot”, egy elfogadó, megtartó közösséget, ahol a feltétel nélküli szeretet a meghatározó, és mindennek középpontjába a Jóistent helyezzük.

Ennek az élő példája a Breki csapat is, ahol, bár kivétel nélkül igen értékes emberek a tagjaink, nem a jó tulajdonságaiért, tehetségeiért szeretjük a másikat, hanem csak pusztán azért, mert van. Ahol azt gondolom, hogy mindnyájunk közösségben tapasztalhatta meg az Isten közelségét, jóságát és irgalmát, ahol mély és felnőtt hitre tettünk szert. Ahol Róla személyes, valódi tapasztalatokat szereztünk. Ahol nem csupán jól éreztük magunkat, hanem csodálatos élményekben volt részünk, és életre szóló, igazi barátságokkal gazdagodtunk.

Az elmúlt évek sok-sok kegyelméért, a Jóisten végtelen szeretetéért és ezekért a fantasztikus emberekért hálát adva, várakozással tekintünk közös utunk következő állomásai felé!

Beni